След известно чакане дойде време да се насладим и на финалния епизод от сагата на Питър Джаксън „Хобит“. Става въпрос за „Хобит: Битката на петте армии“ (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) – филм, който ни беше описван като колосален завършек на едно „неочаквано пътешествие“. Дали това е така, предстои да споделим. Нека обаче, без да се бавим, първо да обърнем внимание на всичко друго, но не и на историята.

ВИЖ ОЩЕ: Астрологията и зодиите срещу астрономията

Ако отивате на кино, за да гледате нещо голямо, нещо красиво, с много ефекти и феноменални пейзажи, сте избрали правилния филм. Питър Джаксън отново е успял да използва природата на Нова Зеландия като силен жокер и така да пресъздаде Средната земя каквато тя наистина би била. Специално тук, в третия филм от поредицата, видяхме големи планини и красиви широки полета, които реално можете да видите само във филм на Джаксън (или пък в Рила планина, но в по-малък мащаб). Акомпанирани от гениалната музика на Хауърд Шор, тези пейзажи въздействат по един невероятен начин на любителите на киното.

[cquote]Трябваше ли „Хобит“ да бъде 3D продукция?[/cquote]

Аз съм киноман, обожавам да ходя на кино, още повече когато става въпрос за голяма продукция от добър режисьор. Само ще спомена, че 3D филмите като цяло не ме блазнят и това е едно от нещата, които в последно време ме карат да се чувствам тъпо, когато дългоочаквани от мен филми биват снимани и прожектирани в 3D формат. Фен съм на класиката и честно казано предпочитам един хубаво заснет 2D филм и пред най-добрия 3D „шедьовър“. Може би и за това харесвам толкова Кристофър Нолан, който се държи здраво и не се поддава на модата в IMAX индустрията. Откакто 3D-то е навлязло като масово използван подход за заснемане на филми, има един единствен филм, който имаше смисъл да бъде в трийзмерен формат и това беше „Аватар“ (Avatar), а след него мнооого болеше глава. Защо обаче споменавам всичко това? Защото, както знаете (или вече сте видели), „Хобит: Битката на петте армии“ е 3D, както и предшествениците му от въпросната сага. И също както тях, би бил еднакво въздействащ и ако беше просто 2D. Да, имаше няколко сцени, в които очакваш някой камък да хвръкне в лицето ти, но нищо повече. Така че, ако смятате, че ще отидете в кино салона и ще бъдете част от едно невероятно 3D приключение, тук сте в грешка. Поне доколкото става въпрос за това „да бъдете част от…“ От гледна точка на заснемане, „Хобит 3“ (ако мога така да го нарека за по-кратко) е поредният стандартен 3D филм.

Какво обаче за ефектите? Все пак това е Питър Джаксън, а продукцията е част от света на Толкин. Разбира се, говорим за много зелен екран, ама наистина много. Да, използвали са истинска крепост, за да снимат голяма част от битката в града. Но като изключим това, едва ли не 90 процента от останалите снимки са изцяло на CGI фон. Не че се оплаквам, разбира се. Както казах малко по-горе – пейзажите са въздействащи, пък били те и изкуствени. Всъщност май като цяло този път виждаме малка част от природата на Нова Зеландия и голяма част от природата на зеления екран. Ами актьорите? Хареса ми това, че Смог не е изцяло компютърно генериран, а под това имам предвид, че специалистите по компютърни ефекти са използвали facial capture технология (подобна на тази, използвана във „Възходът на планетата на маймуните“ (Rise of the Planet of the Apes) върху лицето на Бенедикт Къмбърбач и по този начин са придали невероятно изражение и живот на дракона.

Снимка: Business Insider

Снимка по-горе е от втората част на „Хобит“, но схващате идеята. Тази технология Питър Джаксън и компания използват за голяма част от фантастичните герои във филма, включително и Азог Осквернителя, изигран от Ману Бенет („30-дневна нощ“ и „Стрелата“). Като цяло, смея да твърдя, че актьорите и героите, които те изиграват, изглеждат изключително добре, независимо дали върху лицето им стои грим или CGI. С едно малко изключение – Леголас. Да, точно така. Вярно, минаха 13 години от премиерата на първият филм от поредицата „Властелинът на пръстените“ (The Lord of the Rings) и имайки предвид, че действието в „Хобит“ се развива години преди това, то остроухият елф тук трябва да изглежда по-млад (или също толкова млад, след като елфите са практически безсмъртни). Може би заради това Орландо Блум е отрупан с тонове грим (а сигурно дори и малко CGI). Или си въобразявам, не знам. Вие какво мислите? Имам да кажа само още нещо за елфите: само на мен ли ми се струва, че елфическите брони във филма адски много напомнят на елфическата такава от играта The Elder Scrolls: Skyrim? Дали това е случайно… Да използваме Елронд (Хюго Уийвинг) за референция:

Снимка: Lord of the Rings Wiki / The Elder Scrolls Wiki

От режисьорска гледна точка, „Хобит“ е постижение. Хареса ми начинът, по който са натъкмени сцените, ъглите… Като цяло снимките са доста успешно направени. По време на пост-продукцията е наблегнато доста на цветовете, което можете да разберете, като видите кадри от филма и ги сравните с тези от клипа по-горе, на които се виждат необработените цветове на актьорите и заобикалящата ги среда. Това може да е нещо добро, а може и да е минус. Тук обаче е направено добре и определено крайния резултат, с акцент върху цветовете, ми харесва. Имам и някои забележки, на които ще обърнем внимание малко по-надолу, в секцията със спойлерите. Преди това искам да заключа: „Хобит: Битката на петте армии“ е поредният силен филм от Питър Джаксън, пък бил той и последният от света на Средната земя (както вече коментирахме). Страхувам се обаче, че опасенията на наследниците на Толкин са оправдани, защото малко или много чувствам, че цялата поредица „Хобит“ беше направена в три части само и единствено с цел да се спечелят повече пари. Дали съм прав? Не знам. Може би никога няма да разберем, но факт е, че един по-дълъг филм (или максимум два) можеха да са достатъчни. Признавам си – книгата „Хобит“ стои в списъка ми „да прочета“ и все още не съм стигнал до нея, което значи, че не мога да кажа има ли изпуснати части от историята или пък такива, които са добавени само за филма. Въпреки това се чувствам някак странно.

А сега, драги читатели… СПОЙЛЕРИ! Моля, който не е гледал „Хобит: Битката на петте армии“ да спре да чете сега и да се върне след посещението на избран кино салон! Some spoilers ahead!

[cquote]Предупредени бяхте![/cquote]

Така… историята. Ще направим бърз разбор на това, което се случва в третия филм от поредицата „Хобит“ и ще отбележим един-два пропуска, ако могат да се нарекат така. Първо, всички знаем как приключи „Хобит: Пущинакът на Смог“ (The Hobbit: The Desolation of Smaug) – Смог се събуди, с Билбо си играха на криеница и накрая крилатото влечуго се ядоса и отлетя по посока Езерния град. Първите кадри от третия филм показват как господарят на въпросния град се измъква. Камерата се движи бързо, става голяма бутаница, какафония, а насред всичко това Бард се опитва да се измъкне от килията, в която е заключен. Е, в крайна сметка успява и излиза едно-в-едно срещу Смог и… го убива. Да, щом четете това, вече сте го видели. И надали само аз забелязах, че това се случи буквално в първите минути от филма. Ясно, Смог не е център на вниманието в „Битката на петте армии“, но нужно ли е да стане още преди да съм започнал да си ям пуканките? Също така – много силно впечатление ми направи това, че целият Езерен град беше един огромен CGI.

Иначе всичко останало беше много добре режисирано. Но да… цялото действие се разви прекалено бързо. Очаквах филм, който да бъде около три часа, а по някакъв начин Питър Джаксън е опитал да сбере всичко в два часа. Това не е непременно нещо лошо, но в случая той искаше да ни разкаже много история за малко време. Може би, ако битката със Смог беше пренесена в края на втория филм, тук щеше да има повече време за развитие на историята, но вие ще си прецените. Аз само изразявам мнение. Другите два филма са почти по три часа всеки, а този е с почти час по-къс. Не знам, не очаквах това. Просто всичко се разви толкова бързо, сцените се сменяха мигновено и някак си имам чувството, че режисьорът не ми остави време да смеля всичко, което се е случило в дадена сцена, преди да е започнала следващата.

Снимка: The Hobbit

Мога да критикувам само толкова обаче. Както казах, все още не съм прочел книгата, срам ме е, съжалявам. Ако бях, може би щях да имам какво още да кажа. „Хобит“ е мега продукция, няма спор, но няма как да не отбележим, че оценките от публика и критици (8,0 в IMDb / в Rotten Tomatoes – 80% от публика и 61% от критици) показват, че нещо му липсва. Някак си не може да догони „Властелинът на пръстените“. Не че съм очаквал да го направи, но поне да стои достойно до него. „Властелинът“ е филм, който от кинематографична и режисьорска гледна точка е почти безупречен. Всяка една сцена си има смисъл, действието се развива плавно и ненатрапчиво. А „Хобит“? Накрая на филма се чувствах странно, сякаш той не беше довършен. Може би само аз мисля така.

Какво обаче смятате вие? Как приемате последното творение на Питър Джаксън, след като го гледахте? Чели ли сте книгата и ако да, как сравнявате кино адаптацията й? Ще се радвам да прочета мнението ви в секцията за коментари по-долу.

Начална снимка: thehobbit.com