hisao-tanaka хисао танака

Президентът и главен изпълнителен директор на Toshiba Хисао Танака подаде оставка, след като разследване установи, че ръководителите на компанията са укривали доходи при тяхното деклариране. В независим доклад се казва, че Toshiba е завишила операртивната си печалба с 151.8 млрд. японски йени (1.2 млрд. щатски долара) през последните шест години.

Заместник-председателят и бивш главен изпълнителен директор Норио Сасаки също вече не е част от компанията. Сегашният председател Масаши Муромачи временно ще заеме поста на главен изпълнителен директор от утре.

„В Toshiba имаше корпоративна култура, при която никой не можеше да върви против волята на началниците. Ето защо, когато висшето ръководство представи „предизвикателствата“, президентите на подразделенията, мениджърите и служителите под тях непрекъснато са извършвали неправилни счетоводни практики за постигане на целите, които да са в съответсвтие с желанията на техните началници“, казват разследващите случая.

Комитетът не е открил доказателства, че Танака и Сисаки са издали директни заповеди за увеличаване на цифрите, а само за това, че те са били наясно със ситуацията, но не са предприели никакви действия.

„Ако [Япония] не успее да приложи подходящо корпоративно управление, тя може да загуби доверието на пазара.“, заяви по-рано днес японският финансов министър Таро Асо. Той е отказа да коментира дали Toshiba ще бъде санкционирана за действията си, казвайки че регулаторите в страната са започнали свое собствено разследване.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS