Разходите за решения в сегмента Internet of Things в Централна и Източна Европа през тази година се очаква да достигнат 11,2 млрд. щ. долара. Това ще бъде ръст от 15,5% спрямо 2017 г., става ясно от данните на международната анализаторска компания IDC.

За незапознатите – Internet of Things (Интернет на нещата, IoT) е относително нов ИТ подсегмент, който включва разнообразни предмети с добавена интернет връзка и интелигентност – от домове и автомобили, през хладилници, кафеварки, дрехи, часовници, очила и дори бижута.

Според експерти на IDC, трите сектора, които ще инвестират най-много в IoT, са производство (2,2 млрд. щ. долара), транспорт (1,6 млрд. щ. долара) и комунални услуги (1,2 млрд. щ. долара). Пазарът на „Интернет на нещата“ за крайни потребители също се очаква да има сериозен ръст и вероятно ще достигне 1,2 милиарда долара през 2018 г., като основен двигател на тази тенденция ще бъдат „умните“ устройства, сигурността, автоматизацията и роботизацията при домовете.

„IoT навлиза осезаемо в нашия живот. Ако до преди три-четири години говорихме само за „умни телефони“, то сега вече домът ни е „умен,“ колата ни е „умна“, градът ни е „умен“. „Интернет на нещата“ се превръща в задължително условие за успешен бизнес. Компании от различни сектори – от ИТ до здравеопазване и земеделие инвестират в IoT“ – коментира по този повод Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

Академията ще проведе на 15 май в София IoT Adventure Forum 2018 – технологична конференция с фокус върху IoT технологиите. Събитието ще се осъществи в сътрудничество с Райт Имидж и с подкрепата на партньорите IDC България и други партньори. Програмата включва лекции от водещи международни лектори, както и награди за най-добрите проекти, решения и компании в областта на IoT в категориите: Умен град; Интернет на нещата за бизнеса; Интернет на нещата за потребителите; Интернет на нещата стартъп; както и специална награда: Интернет на нещата за обществото.