Програмистът Маркъс Хъчинс (Marcus Hutchins), по-познат като собственик на блога MalwareTech, бе арестуван вчера, преди да се качи на самолет от Лас Вегас за Лондон. Хъчинс се прочу с действията си, които спряха разпространението на ransomware вируса WannaCry, който засегна десетки хиляди машини в целия свят през май.

Официална информация за местонахождението на Хъчинс липсва, но изглежда ФБР са се добрали до него преди той да се качи на самолет и да се прибере у дома. Блогърът бе в Щатите, за да присъства на конференциите DefCon и Black Hat, провели се по-рано тази седмица в Лас Вегас.

Оказва се, че Хъчинс е участвал в създаването на зловредния софтуер Kronos, който бе разкрит през 2014 година. Kronos може да се използва за крадене на банкови данни на потребители от интернет. Доколкото става ясно, Хъчинс само е създал кода, докато вторият арестуван негов съучастник е обвинен в опит да продаде вируса в интернет.

За липсата на Маркъс Хъчинс стана ясно първо от неговата майка, която е очаквала той да ѝ се обади щом слезе от самолета в Лондон. Негови приятели пък споделят, че не е обичайно той да отсъства от Twitter дори по време на полет — обикновено използвал Wi-Fi мрежата в самолета, за да поддържа връзка със семейство и приятели.

Според негови близки, той към момента се намира в центъра на ФБР в Лас Вегас, но тази информация не е потвърдена.