Тази година се очаква да бъде най-топлата досега във всички записани рекорди. Но 2016 най-вероятно няма да е последната рекордьорка, защото от 2001 година насам са регистрирани 15 от 16 най-топли години. В замяна, ледниците се топят, океанското ниво се повишава, ураганите нарастват. Всичко това са признаци на нарастващото глобално затопляне.

Всички са наясно с това, че климатичните промени опредено са истински и не се понасят никак добре от планетата, която обитаваме. Въпросът е какво да направим, за да спрем този процес, унищожаващ Земята.

След като няколко десетилетия човечеството не обърна внимание на тази огромна заплаха, определено шансовете ни срещу нея доста са намалели. За да избегнем двуградусово перманентно повдигане на температурите, учените казват, че всички тези природни катастрофи и отделянето на вредни за атмосферата газове, трябва в следващия половин век да намалят с от 40 до 70 процента.

В момента, докато населението се модернизира и хората продължават да мислят планетата ни за даденост, нивата на въглероден диоксид рязко се увеличават. Има и друга заплаха за живота на Земята. Различни проучвания показват, че ресурсите едвам ни стигат днес, пък какво остава за бъдещи нужди.

globalw

Погледнете едновременно всички проблеми и ще ви стане ясно, че светът има нужда от нови технологии, които да предотвратят най-лошото, което може да ни се случи. Определено имаме нужда от някакви машини или методи за премахването на парниковия ефект и щитове срещу опасните вълни навлизащи през атмосферата ни. За щастие вече има хора, които работят по тези въпроси.

Като започнем с Дейвид Кийт, професор в Харвард по физика, който е свършил по-голямата част от работата по изследването на така нареченото геоинженерство – метод известен за предотвратяване или забавяне на промените в климатичната система. Учените черпят идеите си от самата природа. По-ранни вулканични изригвания са намалили световните температури, като изстрелват огромни количества серен диоксид към земната атмосфера. Частиците отразяват повечето слънчева светлина обратно в космоса, което означава, че по-малко топлина достига до Земята.

Кийт и другите учени вярват, че хората могат да имитират този природен феномен, като изстрелят самолети или балони в стратосферата, които да разпръснат подобни частици. Моделите на физика показват различни начини за постигане на желания ефект. Като се има предвид огромната заплаха надвиснала над нас, крайно време е от лабораторни експерименти да се премине към тестове в истинския свят.

Miriam Nielsen
Miriam Nielsen

Други обаче виждат геоинженерството, като глупав опит за играене на Бог. Те спорят с учените и смятат, че няма как да се предскажат или да се контролират последиците от един такъв експеримент. Според тях не трябва да им бъде позволявано правят такива неща и да възприемат останалите хора като опитни мишки.

А, вие какво мислите по въпроса? За или против сте този експеримент, който въпреки че може да ни помогне доста, изглежда леко опасен?