Според последни измервания, за да запазим правилното отмерване на времето, утре (30-ти юни) към часовниците си трябва да добавим една допълнителна, „високосна“ секунда. Спокойно, не е нужно вие да правите нищо – не говорим за нещо от типа преместване на часовника един час назад или напред. Тук по-скоро става въпрос за фиктивно добавяне на секунда, което засяга само отмервателните станции, които следят световното време. И все пак, защо трябва да се предприема това начинание?

За всички нас един ден трае 24 часа, или 86 400 секунди. Всъщност това не е точно така и това се дължи на много фактори – въртенето на Земята около Слънцето, колебанието на оста на планетата, движението на тектонските плочи, гравитационното влияние на Луната и Слънцето, както и дори вулканичните изригвания и земетресения. Всички тези неща променят почти незначително скоростта на върнете на Земята около оста ѝ, оттам удължавайки или намалявайки продължителността на деня. Говорим за промяна от порядъка на хилядни от секундата, но това се натрупва всяка година.

Точно за това, от 1972 година насам, NASA заедно с международни партньори измерват въртенето на Земята благодарение на радио телескопи, наблюдаващи далечни квазари (космически тела, излъчващи постоянни радио сигнали). В момента денят е равен на точно 86 400,002 секунди. За да се компенсира промяната в скоростта на въртене на нашата планета, организацията отговаряща за отмерване на времето ще добави една допълнителна секунда към универсалното време UT1 в утрешния ден – от 23:59:59, часът ще стане 23:59:60 и след това 00:00:00.

Обекновено допълнителни секудни се добавят средно по веднъж годишно, но от 2000 година насам не се е налагало. За това учените спорят дали да не прекратят практиката. За сега обаче още нищо не е ясно.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS