Снимка: Colorado State University

В момента единственото нещо, което помага на глухи хора и такива със сериозни слухови проблеми да чуват, са слуховите апарати и кохлеарните импланти. Първите не помагат при пълна глухота, а вторите – е, те са доста надеждни, но пък струват около 100 000 долара.

ВИЖ ОЩЕ: КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА APPLE WATCH С WINDOWS 10  

Кохлеарен имплант е нещо като сложен слухов апарат – на ухото се поставя микрофон, който улавя звуците, които след това се предават на механизъм, който заобикаля повредените части на слуховите органи и предава звука като електромагнитни сигнали директно върху слуховия нерв. За да се научи човек да чува с такъв имплант се изисква известна тренировка, но дава резултат. Както казах, пречката е високата им цена, а и за поставянето им се налага операция – все пак са импланти. Как да бъде заобиколено това и да може да се постигне ефектът на по-ниска цена? На този въпрос са отговорили учените от университета в Колорадо.

Устройството, което те са разработили предава сигналите на мозъка по много интересен начин – без никаква нужда от операция, импланти и всякакви други. Е, в начална разработка е, но работата кипи усилено. За какво става дума? Джаджата е под формата на (не много) малък чип, който се поставя в устата. Той е свързан с микрофон, улавящ звуците. Всичко това минава през софтуер и механизъм, които преработват звука в сигнали, които от самия чип да бъдат предадени на езика, който от своя страна интерпретира информацията и я предава на мозъка.

Изборът за орган от страна на учените не е случаен, нито изненадващ – езикът е съставен от огромно количество нервни окончания и е много чувствителен. Точно както слепите хора ползват върховете на пръстите си, за да четат брайлово писмо, така глухите могат да „чуват“ чрез езика си. По описанието на учените, чувството е все едно имате нещо газирано на езика – звукът е превърнат в малки електрически импулси, които ползвателят трябва да се научи да разпознава. Тук тренировката би била доста по-дълга отколкото при кохлеарните импланти, но ще си заслужава – няма нужда от операция и създателите смятат, че цената на краен такъв продукт няма да е повече от 2000 долара, което е приемливо.

В крайна сметка целта им е да намалят големината на чипа и да го направят като нещо подобно на шини за заби, за да може да е малък и невидим за околните, както и удобен за използване. Както споменах, устройството е едва в начален стадии на тестване, но работата продължава. Вижте кратко видео с представяне на джаджата: