aniventure

Aniventure – най-големият фестивал за аниме, манга и японска култура в България, се завръща в Sofia Event Center, в столичния Paradise Center, в първия уикенд на септември. След като привлече над 4000 посетители в двата си дни през 2013 г., деветото издание на Aniventure отново ще събере на едно място разнообразните аспекти на източноазиатската култура и изкуство, от модерните аниме, манга, косплей и k-pop танци, до традиционните оригами, икебана и чаена церемония. Aniventure 2014 ще е домакин и на разнообразни турнири по видео игри, както и на първия PlayStation 4 турнир у нас.

По традиция най-грандиозната част от програмата е неделното косплей шоу, в което участие ще вземат 130 души, селектирани от близо 200 косплейъри, заявили желание да представят костюмите си. И тази година Aniventure ще бъде домакин на гости от Сърбия, Унгария, Швеция и други страни. Косплейът е изкуство, в което фенове на аниме, манга, комикси, видеоигри и филми се превъплъщават в любимите си герои с ръчно изработени костюми. Най-добрите от тях ще се борят за място на Eurocosplay – най-голямото европейско състезание за косплей, като специално международно жури ще излъчи представител за България.

И тази година фестивалът ще е домакин на вълнуващ турнир по League of Legends, който ще се излъчва на живо онлайн, както и на двубои поLoL, DOTA2 и Hearthstone. Aniventure 2014 ще е арена и на първия организиран турнир на PlayStation 4 в България, като играта е Injustice Gods Among Us: Ultimate Edition. Другите конзолни турнири включват Ultra Street Fighter IV и Tekken Tag Tournament 2, както и първият турнир по FIFA в историята на събитието.

В гейминг зоната на фестивала ще има специален кът посветен на незабравими ретро игри. В нея посетителите ще могат да пробват добре забравени класики като Super Mario, Duck Hunt и PacMan. Тазгодишното издание на фестивала включва четири изложби, лекции и демонстрации от български и чуждестранни гости, мейд кафе и специална зона за настолни игри. В нея ще бъде показана първата изцяло българска настолна игра “Светло бъдеще”.

Сред останалите атракции се открояват специалният щанд, който ще предлага прясно приготвено суши и ще допълни обичайните щандове пълни с книги, комикси, фигурки и ръчно изработени изделия. По-талантливите посетители ще могат да се включат в специални арт конкурси.

Всички подробности около събитието, както и най-новата информация за програмата на Aniventure 2014 можете да намерите в сайта ни http://aniventure.net, както и във Facebook страницата http://facebook.com/nakamabg и събитието ни https://www.facebook.com/events/916021521746658/.

За клуб Nakama

Японската дума накама (仲間) означава приятел, другар, приятелски кръг. Избрахме точно тази дума за име на първия официално регистриран клуб за аниме и манга в България, тъй като именно тя описва най-добре нашата същност: приятели на традиционната и модерна японска култура.

Целта ни е да увеличим този приятелски кръг, като дадем възможност на всички ффестиенове да споделят интересите и познанията си и да станат част от нашите неповторими събития!

За Aniventure

Aniventure е ежегоден двудневен фестивал за традиционна и модерна японска култура. Събира на едно място почитатели на японската анимация – аниме, манга комикси, конзолни и компютърни игри, бойни изкуства и предоставя поле за изява на млади таланти в областта на изобразителното изкуство, изработката на костюми и аксесоари, театралната сцена, видеомонтаж и ефекти.

Идеята за общонационално събиране на почитателите на японската култура, аниме и манга датира още от времето на зараждане на първите чат канали, интернет форуми и онлайн клубове в края на 90-те. Чак през 2006г. обаче за първи път тази идея преминава от просто среща към формата на фестивал. През 2008 г. организацията му се формализира със създаването на клуб Nakama, който организира фестивалът и до днес.