унгария-данък-интернет
Снимка: Thomas Seymat

След масовите протести по улиците на Будапеща и други градове в Унгария, правителството на страната реши да се откаже от плановете си да приеме закон, с който да наложи данък върху интернет трафика. Дори след предложените поправки унгарците не промениха негативното си отношение към проектозакона – десетки, а според някои източници и стотици, хиляди излязоха на демонстрации.

Виж още: Историята на Internet: Неразказана

Протестиращите призоваваха министър-председателя Виктор Орбан да се откаже незабавно от идеята. Очевидно той се е вслушал, след като днес е заявил пред унгарските медии, че станалият популярен като данък интернет няма да влезе в проектобюджета на страната и за момента правителството няма да се занимава с него, съобщава Reuters. Плановете им обаче са догодина все пак да го преразгледат, като според Орбан идеята на управляващите е да въведат промени в телекомуникационните данъци, въпреки че е била възприета като данък върху интернет. „Ако хората не само не харесват нещо, но също така смятат, че е неразумно, то не трябва да се прави… Данъчният кодекс трябва да бъде променен. Това трябва да бъде оттеглено и не трябва да се занимаваме с него сега“, коментира Орбан пред унгарско радио.

Той съобщи още, че правителството ще обсъжда регулацията на интернет и данъчното облагане отново през януари, като преговорите трябва да приключат до средата на следващата година. „Има два въпроса. Въпросът за регулацията на интернет – какво може и какво не може да се направи, и финансовият въпрос, свързан с интернет. Ние наистина трябва по някакъв начин да видим къде отиват огромните печалби, генерирани онлайн, и дали има начин поне част от тях да остане в Унгария и да влезе в бюджета“.

„Много съм щастлива за унгарския народ. Техният глас беше чут. Горда съм, че Европейската комисия изигра положителна роля в защита на европейските ценности и цифрова Европа“, коментира Нели Крус, еврокомисар по цифровите технологии, която от самото начало на протестите застана на тяхна страна и ги подкрепи.