Изследователски екип от Технологичния Университет Нанянг в Сингапур са изобретили първите по рода си „умни“ шумоизолиращи (noise – cancelling) прозорци, които могат наистина да изолират всеки шум от външния свят.

Те работят на принцип, наподобяващ този на звукоизолиращите слушалки, каквито се предлагат от компании като Sony, Bose и др. Системата е сходна, само че е увеличена до размера на пълноценни прозорци.

Освен традиционното стъкло, прозорците на практика разполагат със сложен комплекс от микрофони и говорители, които регистрират звуковите вълни от различните източници на шум отвън, след което ги премахват като пускат обърната версия на същите вълни. Когато те се чуят заедно с оригиналните звуци, взаимно се премахват в реално време.

За сега прототипът не изглежда особено компактен и пречи на прозорците да изпълняват своята основна роля – да пропускат светлината. Но създателите му са убедени, че скоро дизайнът му ще бъде подобрен. Все още не е ясно каква ще е цената на иновативните прозорци, но със сигурност поне в началото няма да е никак евтина.

Сподели
Предишна страницаУмните куфари Bluesmart фалираха
Следваща страницаЕС обсъжда дали роботите да са правни субекти
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.