Домът вече не е само физическото място, което обитаваме, а може да съществува и да се управлява и през интернет. Наличието на връзка към глобалната мрежа е условие да започне развитието на множество технологии, които не само добавят нови възможности към дома на потребителите, но и помагат за по-ефективната и сигурна работа, когато сте вкъщи или навън.

ВИЖ ОЩЕ: Една къща не е красива само заради дизайна

Автоматизацията на дома е идея, която започва да се развива още от научната фантастика, но в днешни дни е нещо съвсем възможно. Множеството най-различни технологии позволяват на потребителите да изградят един не само автоматизиран, но и свързан дом.

[rquote]Умните технологии влизат вкъщи[/rquote]Възможностите постоянно се увеличават – заедно с идеите. Хубавото е, че живеем във време, когато реализацията на повечето хрумвания на експертите са възможни. Журналистите вече не говорят за „дома на бъдещето“, а за „свързания дом днес“. Интегрирането на всички умни компоненти и тяхната постоянна свързаност с мобилни и настолни приложения позволява на компаниите да разработват решения и продукти, които да осигурят комфорта и спокойствието на своите клиенти.

[cquote]          Какво е възможно днес?[/cquote]

Чрез връзка с интернет можете да разположите „умни“ датчици и контролни платки, които във ваше присъствие (чрез сензори за движение) автоматично да включват и настройват осветлението, системите за отопление и дори да пуснат любимата ви музика на системата за домашно кино. И това е само началото! Повечето съвременни системи за охрана позволяват да ползвате и мобилни приложения за управлението на вашия дом от разстояние – това ви дава възможност не само денонощно да следите датчиците и камерите за сигурност, но и да управлявате различните режими по един много лесен и удобен начин.

Използването на съвременни технологии позволява централизиране – управление на много свързани системи от единен модул – посредством мобилно или настолно приложение.

Предимствата са, че пестите много ресурси (най-вече финансови), когато оставите дома ви сам да се управлява според посочените от вас настройки. Пестите от устройства за охлаждане и отопляване, защото сензорите автоматично спират уредите при достигането на определена температура. Пестите време с автоматично програмиране на умните домашни уреди – перални машини, които автоматично започват работа в определен час, печки и роботи, които приготвят храната, докато ви няма, за да имате топъл обяд, когато се приберете вкъщи.
Улесненията са много повече от първоначалната инвестиция, която трябва да направите. В САЩ има вече доста компании, които предлагат цялостни решения. Дано и в България скоро някоя смела компания да започне да предлага такива решения.

Ето едно любопитно видео, което ще ви покаже някои от възможностите за автоматизацията на дома.

[cquote]       XFINITY Home – един добър пример[/cquote]

Едно решение, което искаме да ви представим, е XFINITY Home. Това е цялостна и централизирана система за автоматизация на дома, която представя много иновативни технологии и функции.

Целта му е да предостави денонощно спокойствие и комфорт на ползвателите чрез интегриране не само на системи за автоматизация, но и на тези за сигурност. Потребителите могат да бъдат сигурни, че домът им е и автоматизиран, и защитен чрез възможностите за постоянен мониторинг – достъп до видеонаблюдението чрез мобилни приложения и получаване на известия в реално време осигуряват непрекъсната информираност за състоянието на дома.

https://www.youtube.com/watch?v=j6uGdj0FvIE