58_LARGE ултразвукът

Изследователи от университета в Шефилд доказаха, че звуковите вълни могат да помогнат за ускоряване оздравителния процес на кожата. В своето проучване екипът е открил, че вибрациите с ниска интензивност от ултразвукът, предавани през кожата, могат да активират пътеки, които фибробластните клетки да използват, за да преминат към ранените места. Тези клетки играят решаваща роля за способността на тялото да възстановява ранена тъкан.

Изследователите смятат, че тази техника може да помогне при пациенти, получили рани от залежаване, какъо и диабетици със сериозни кожни язви, при които често се стига до ампутиране на засегнатите крайници.

По време на експеримента екипът установил, че раните при диабетици и стари мишки са заздравяли 30% по-бързо, като при този вид лечение на се забелязани странични ефекти, защото единственото, което се прави, е активиране на клетките в тялото.

Водещят изледовател в този експеримент д-р Марк Бас казва, че тъй като ултразвъкът е “относително безопасен, технологията може да влезе в широка клинична употреба до три или четири години”.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS