Тънкостите на vivo за заснемане на празничните моменти дори при движещи се обекти и неблагоприятни светлинни условия

 

Дойде онова време от годината, в което да вдигнете наздравици с вашите семейства и приятели, докато фойерверки и бенгалски огън осветяват нощта – моменти, които бихте искали да запечатате завинаги. И не само: за любителите на небесните спектакли – метеорният поток на падащите звезди Квадрантиди ще се наблюдава между 28-ми декември и 12-и януари. Това е подходящ момент да насочите погледа и обектива си към нощното небе, а дори и да си намислите желание.

Недоброто осветление, мъгливите нощи и движещите се обекти обаче затрудняват улавянето на перфектните кадри. За това vivo споделя три съвета, които ще ви гарантират, че незабравимите моменти ще бъдат уловени в правилната светлина и с правилните настройки, като от истински професионален фотограф.

# 1 – Заснемане на кадри при лоши светлинни условия

Ако искате да заснемете празнична заря в тъмната новогодишна нощ, настройката за висок динамичен обхват (HDR) е вашият най-добър приятел, тъй като балансира ярките светлини в тъмните сцени. Изборът на HDR ви дава възможност да уловите детайлите дори от най-тъмните и най-ярките части на изображението, създавайки по-добър общ цветови баланс. Независимо дали планирате да посрещнете Нова година в планината или вкъщи с приятели – HDR е най-добрият избор, тъй като е подходящ както за пейзажни, така и за портретни снимки, когато е налице изключително широк диапазон между най-тъмните и най-светлите части на кадъра. В допълнение, избирайки дълга експозиция, т.е. дълга скорост на затвора, можете да постигнете ясни и наситени естествено изглеждащи кадри дори през нощта, пресъздавайки магичната вечерна атмосфера. Дългата експозиция е идеална и за улавянето на падащите звезди от Квадрантидите – един от четирите най-натоварени метеорни потока за годината със средно 110 метеора, прелитащи покрай Земята в рамките на час.

# 2 – Улавяне на движещи се обекти

Фойерверките в празничната нощ често са истинско предизвикателство за заснемане. Функцията за панорамни снимки, характерна за съвременните смартфони като vivo X80 Pro, ви позволява да улавяте движещите се обекти чрез комбинация от технологии за проследяване на движение, сегментиране на фона и боке ефект. Така създавате стабилни снимки с динамични ефекти. Освен това смартфоните, притежаващи режима Gimbal Portrait,  ви дават възможност да направите удивителни портретни снимки с ясно изобразен обект и линейно замъгляване на фона. В допълнение – изборът на портретни стилове като ZEISS Sonnar Style Bokeh или ZEISS Biotar Style Bokeh, използващи симулации заедно с алгоритми за възпроизвеждане на боке стила на обективи ZEISS, ще добавят характерни светлинни ефекти към снимките.

# 3 – Избор на различни цветови опции

Пълният потенциал на функциите на камерата се разгръща тогава, когато са налице ярки и оживени цветове и динамична среда. Ето защо vivo предоставя на потребителите си два цветови профила – ярък и естествен. Стандартният AI режим прави цветовете по-наситени и светли, увеличавайки контраста на обектите. По този начин камерата може да идентифицира много различни пейзажи и обекти и да коригира параметрите, за да създаде по-красиви ефекти.

За тези, които искат да заснемат кадрите си по реалистичен начин, vivo X80 Pro разполага с режима ZEISS Natural Color. Благодарение на тази функция, камерата успява да улови естествените багри и автоматично да оптимизира точната експозиция и цветови баланс. Това дава възможност на потребителите да запечатат сцената такава, каквато я виждат точно пред очите си.

Имайки предвид тези съвети, всеки може да открие вдъхновение и да улови перфектния кадър в новогодишната нощ дори при неблагоприятни светлинни условия, независимо дали става въпрос за празнична заря, метеоритен дъжд или искрящите мехурчета в чашата с шампанско.