През последните години браншът на софтуерите за анализ на данни процъфтява и специалистите в тази област стават едни от най-търсените в световен мащаб. Това са специфични кадри, чиито познания обхващат както технологичната сфера, така и бизнеса. Тъй като търсенето превишава предлагането, много компании се ориентират към обучения на своите служители за работа с подобен род решения.

 

За онези, които се интересуват от кариера в сектора на бизнес анализите, е добре да се запознаят с някои от водещите BI (Business Intelligence) инструменти като например софтуера Tableau. Системата за анализи вече седем поредни години е лидер при business intelligence системите според водещи консултантски компании. В тази връзка от екипа на Тим ВИЖЪН България, партньор на Tableau в България, споделят три ключови причини да усвоим уменията за работа с този перспективен софтуер.

 

Силно търсене на Tableau специалисти у нас и в чужбина

 

Динамичното развитие на Tableau в последните години доведе до много силен интерес към него от страна на бизнеса и съответно до изразено високо търсене на специалисти, които да работят с решението. Tableau използват в своята дейност над 86 000 компании в цял свят, включително гиганти като Lufthansa, Pfizer, JPMorgan Chase, Honeywell, Lenovo, PepsiCo, Coca-Cola Bottling Company, Dell и много други.

 

И в България търсенето на Tableau специалисти расте. Редица предприятия у нас използват системата и търсят подготвени кадри. В кариерните сайтове в момента могат да се намерят поне 60 обяви, в които уменията за работа с аналитичното решение са сред основните изисквания или са ключово предимство за кандидатите. Затова не е пресилено да се твърди, че всеки специалист, овладял на ниво този софтуер, не би имал проблеми да намери добре платена работа.

 

Лесен за усвояване интерфейс

 

Tableau има изключително богата и разнообразна функционалност, която е интегрирана в лесен за работа и удобен за потребителите интерфейс. Редица дейности, като например добавянето на Running Total (сума с натрупване), които в други решения изискват писане на формули или програмиране, тук са достъпни само с една команда, избирана от менюто.

 

Ето защо, придобиването на задълбочени умения за работа със софтуера за бизнес анализи, може да бъде постигнато в относително кратки срокове. Разбира се най-бързият начин за това, е като черпите от опита на Tableau експерти, които могат да сподели трикове и добри практики за работа и да отговори на всичките възникнали въпроси.

 

Над 100 курсисти са завършили до момента практическите обучения, провеждани от Тим ВИЖЪН България и са усвоили умения как да използват Tableau по най-успешния начин в своята работа.

 

Универсално приложение

 

Tableau е универсално средство за обработка на информация не само, защото дава възможност за свързване към стотици различни източници на данни, но и защото намира приложение в почти всички отдели на компанията. Системата улеснява работата с данни в редица области, сред които производство, продажби, маркетинг, финанси и много други.

 

С Tableau търговските мениджъри могат с един поглед да обхванат и анализират продажбите по отделни търговци, райони, периоди, продукти и много други параметри. Така те не само веднага могат да забележат когато продажбите не вървят по план, а и бързо да разберат каква е причината.

 

Маркетинговите специалисти, от своя страна, могат да следят информацията от избран от тях микс от канали, като представяне на кампании в социалните мрежи, посещения и конверсии от сайтовете, клиентска информация и много други.

 

Приложенията на Tableau в сферата на финансовите анализи са почти безкрайни. С негова помощ може да се следят и прогнозират парични потоци, да бъдат анализирани приходи, незабавно да бъдат забелязани тенденции или несъответствия при разходите и много други.

 

Специалистите от тези и много други отделите могат да се възползват от Tableau, за да използват пълния капацитет на данните в ежедневната си работа. Същевременно, познанията за работа с този софтуер, са стабилно предимство в професионалното им развитие.

 

Сподели
Предишна страницаИлон Мъск разкрива новия план на SpaceX за Starship
Следваща страницаНовата интелигентна нощна светлина на Amazon
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.