ръце

Да, това са роботизирани крайници, контролирани само от ума на човек. Проектът е финансиран от DARPA и всъщност представлява две ръце, които са управлявани от мъж на име Лес Бау. Той няма ръце от 40 години и чак сега науката вече е достатъчно напреднала, за да може да стане част от проекта, който се разработва в лабораторията по приложна физика Джон Хопкинс.

ВИЖ ОЩЕ: NOKIA НЯМА ДА РАЗВИВА HERE ЗА LUMIA, ПУСКА IOS ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕЗ 2015

По този проект учените работят от 10 години и сега вече имат нещо, което да работи. По-интересното е, че Лес е първият човек, който управлява не една, а две ръце по едно и също време. Той е трябвало да се подложи на процедура по мускулна реинервация, която е насочена към нервите, които някога са контролирали ръцете му.

След като тези процедури са приключили, учените започнали да записват моделите на мозъка му и начина, по който всеки мускул се движи. След това са преминали към настройката на роботизираните ръце, за да се стигне и до същинската част. Тъй като истинските му ръцете са били отрязани от рамото ,е било нужно да се изработи и допълнителна приставка, с която цялата машинария да се прикрепи безболезнено към тялото му.

От начало Лес е правил елементарни движения, за да се види как възприема „чуждите ръце“. След около 10 дни той вече е можел да мести предмети от едно място на друго и всичко това само с мисъл.