bike

Всички знаем, че карането на колело е полезно както за здравето на човек, така и за околната среда и трафика. То е добра алтернатива на автомобилите, но не ги изключва напълно от картинката. Тези, които са избрали да се придвижват с велосипед в града са добре запознати с отработени газове, които се отделят от колите. Какво ще кажете, ако вашето колело може да намали тези изпарения и да пречисти въздуха?

Група дизайнери и инженери от Light Fog Creative and Design са създали колело, което пречиства замърсения въздух докато се движи в трафика. Идеята, която все още няма прототип е, че един филтър между дръжките ще филтрира замърсения въздух, пречиствайки го от отделни частици. Самата рамка ще работи подобно на листо, преобразувайки слънчевата светлина в енергия, която вероятно ще работи с горивна клетъчна батерия, чийто продукт ще бъде чист кислород за всички.

“Карането на колеко може да намали задръстванията в града. Освен това, ние искахме да добавим допълнителна стойност към велосипеда, добавяйки способността му да намали замърсяването на въздуха.”, казва творческият директор Silawat Virakul.

А вие бихте ли заменили автомобила си с такова колело?