Както добре знаем, технологичното развитие оказа голямо влияние върху нашето общество през последните десетилетия, което доведе до увеличаване на патологичното използване на нови технологии, особено сред подрастващата популация.

Това голямо развитие доведе и до появата на две много интересни концепции: технофобия и технофилия.

Технофобия

От една страна, технофобията се отнася до страха или отхвърлянето на новите технологии. Това може да има отрицателно въздействие върху хората, които страдат от него, тъй като има големи последици върху ежедневния им живот: загуба на работа, академични възможности или възможности за свободното време или дори загуба на работа.

Технофилия

От друга страна, технофилията би била обратното на технофобията, отнасяща се до насърчаването, приемането и придържането към технологичните иновации.

Проблемна ли е технофилията?

Технофилията се отнася до любовта към технологиите. Първоначално не трябва да представлява проблем за хората, както всяко друго хоби, но понякога може да стане прекомерно и следователно да има отрицателно въздействие върху живота ни.

Например, можем да похарчим много голяма сума пари за технологични джаджи, дори когато нямаме нужда от тях или вече имаме достатъчно от тях. Освен това новите технологии могат да отнемат много време в живота ни, измествайки други важни ежедневни дейности или пренебрегвайки работата, академичната, социалната, семейната, самообслужването и т.н. сфери.

Важно е да се отбележи, че някои хора, които имат технофилия, може да си помислят, че електронните джаджи и новите технологии са решението на всички текущи проблеми, включително педагогически проблеми. Реалността обаче е далеч от тази мисъл: въпреки че те могат да ни бъдат много полезни и да ни помогнат да прогресираме като вид и дори да разрешим определени текущи кризи (като климатичната криза), те стават безполезни без нашата намеса и работа.

Трябва да използваме новите технологии като инструменти, а не като основни стълбове, които заместват човешкото същество като цяло или социалните взаимоотношения „в плътта“.

И накрая, трябва да споменем възможността за развитие на зависимост или „пристрастяване“ към новите технологии, нещо все по-често срещано в развитите страни. В тези случаи е препоръчително да потърсите професионална помощ и да започнете процес на „дигитална детоксикация“, за да създадете добра връзка с електронните устройства и да не зависи от тях.

Ако вие или някой около вас имате зависимост от новите технологии или някаква друга зависимост, не се колебайте да се свържете със специалист. Професионалистите от терапевтичен център Бенну ще ви предоставят информация за пристрастяването и възможности за лечение.

Сподели
Предишна страницаУниверсална донорска кръв
Следваща страницаРезервации за космически туризъм
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.