Quantum-Encryption-640x353

Apple, Google и други големи технологични компании призоваха президена на САЩ Барак Обама да не дава на ФБР достъп до данните от смартфони, пише Wahington Post. В защита на искането са се подписали не по-малко от 140 големи технологични производители и специалисти по сигурността, които заявяват, че „доброто криптиране е в основата на сигурността на съвременната информационна икономика“.

Всички те са на мнение, че е невъзможно да бъде изградена задна вратичка в имейл, криптиране на мобилен телефон и други комуникации, без да се създадат уязвимости, които след това да бъдат използвани от хакери. Тезата на Обама е, че криптирането е необходимо, но единственият проблем е, че се очаква органите на властта да спрат всички възможни терористични атаки.

Писмото е директен отговор на директорът на ФБР Джеймс Коуми, който поиска достъп до данните на потребителите, след като Google и Apple заявиха, че ще създадат криптиране, което не може да бъде разбито. Тогава той заяви, че всички трябва да се грижат за неприкосновеността, но също така трябва да се вълнуват и от защитата на невинни хора, както и че ФБР подкрепя криптирането, стига властите също да имат достъп до данните.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS