Музикалната къща Wixen Music Publishing, която държи правата върху музиката на изпълнители като Нийл Йънг (Neil Young) The Beach Boys, Missy Elliott, Джанис Джоплин (Janis Joplin) и още около 200 други, съди Spotify за 1,6 милиарда долара. Според Wixen, стрийминг услугата използва много от музиката на лейбъла без правилен лиценз. Ето и част от обвинението:

„Преди да дебютира в САЩ, Spotify се опита да лицензира записи, работейки с лейбъли, но в опит да се появи бързо на пазара, не положи достатъчно усилия, за да събере необходимата информация за музикалните композиции и на свой ред не успя в много случаи да лицензира композициите, включени във всеки запис или да отговори на изискванията на Раздел 115 от Закона за авторското право.“

Още същия ден Spotify отговориха на обвинението, като обявиха, че Wixen не са дали достатъчно време на клиентите си да се оттеглят от съдебното дело, ако желаят това.

Както знаем, Spotify взимат договорите с музикалните лейбъли и звукозаписни компании много на сериозно. През миналото лято шведите подсигуриха договорните си отношения с трите най-големи музикални компании на пазара — Warner, Universal и Sony.