Всяко жилище, по един или друг начин, е отражение на хората, които го обитават и техните мисли. Дори и да не го осъзнаваме, ние определяме атмосферата в дома си чрез нашето настроение, тревоги, емоции, конфликти и т. н.

От друга страна, домът ни също оказва влияние върху нашите собствени настроения и възприятия – неща на пръв поглед маловажни, като цвят на стените или подредбата на мебелите, всъщност са доста ключови. Чудите се как да направите дома си по-уютен и приветлив?

1. Спрете се на мотиви от природата

Според много проучвания подсъзнанието ни възприема жилищата, обзаведени с много детайли от изкуствени материали или метал, като студени и опасни. Смята се, че човек се чувства най-спокойно и комфортно сред природата – дървета, вода, животинки. В жилище с гледка към улицата или съседен блок ни кара да се чувстваме по-неприятно, отколкото в някоя къща сред природата. Бетонната джунгла не може да ни предразположи така както самата природа.

Нашият съвет: Дори и да живеете в града, опитайте се да изпълнете дома си с растения. Ако домът Ви има гледка към градината, не поставяйте пердета, а се възползвайте максимално от тази гледка и ще усетите колко по-добре се чувствате.

2. Не подценявайте детайлите

Картини, статуетки и други аксесоари имат силата да създават позитивна атмосфера в дома. Също от голямо значение е на какви цветове и текстури ще се спрем. Например, червеният цвят стимулира нервната активност, докато зеленото успокоява психиката. Също така, наличието на много ъгли води до напрежение.

Нашият съвет: Напълнете дома си със спомени – подаръци, вещи, аксесоари, картини – неща, които Ви карат да се чувствате добре.

3. Обособете си уютни кътчета

Много хора предпочитат никой да не навлиза в личното им пространство, заради което си обособяват закътани кътчета в стаята, където никой не ги безпокои.

Нашият съвет: Не разполагайте канапетата и фотьойлите едни срещу други, защото така се създава чувството на противопоставеност и такова разположение не предразполага към приятелски разговор.

4. С частица от миналото

Осъзнато или не, в дома ни често възпроизвеждаме мотиви и елементи от жилището, където сме живели в детските си години – интериора, обособяване на стаите, мебели, дори и цветове на стените. По този начин ние се чувстваме комфортно в дома ни и той ни дава усещане за спокойствие и сигурност, също както като сме били деца.

Съществува семпъл метод, благодарение на който можем да направим дома си по-уютен. Направете си собствен списък с местата, където сте живели и се опитайте да се сетите къде сте се чувствали най-спокойни. По този начин ще разберете какво всъщност ви е нужно да ви е комфортно, за да го внесете в новия дом и да задоволите подсъзнателните си желания.

5. Мебелите…

Правилният избор на мебели също е от голямо значение, за да се чувствате спокойни и комфортно в дома си. Направете проучване кои мебели са най-подходящи за малки жилища, кои материали са най-качествени, кои цветови комбинации ще се впишат в интериора.

За щастие, в нашия онлайн магазин ще намерите всичко необходимо за стилното и уютно обзавеждане на дома!

Сподели
Предишна страницаКак да свържете Airpods към различни устройства
Следваща страницаЕксклузивно: Amazon сменя работници с машини
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.