Да, правилно сте прочели – съществува софтуер с AI, който може да оцветява черно-белите снимки, но определено е далече от достигане на съвършенството. Разбира се, можете да се помъчите да го направите на ръка, както се казва, във Photoshop, но за това трябват доста умения и време. Приложението, разработено в Калифорнийския университет в Бъркли, умно прави комбинация между двете.

Преди години, Ричард Дзанг и неговият екип са направили програма, която автоматично да добавя цвят към черно-белите изображения. След като е изучило милиони снимки, приложението се научава къде и как да слага цвят. Резултатите често са били впечатляващи, въпреки че доста често се е случвало приложението да направи абсолютно погрешна цветна картина.

За да отстранят проблема, Дзанг и неговите хора сега са разработили нова програма, която използва същия алгоритъм, но има и няколко „подсказки“, които помагат на софтуера да прави по-реалистични изображенията.

Този път програмата работи с помощта на човека. Можете сами да посочите какъв точно цвят искате да бъде дадено нещо. Много по-лесно е така, защото приложението засега няма как точно да определи нюанса на зеленото листо или точният цвят на кожата на човека… Все още не е толкова перфектно.

Определено спестява доста време… Може би вече искате да пробвате програмата сами? Все още обаче от Adobe не са казали и думичка кога или дали смятат да направят подобни свойства на Photoshop, но самият Дзанг е пуснал своята Interactive Deep Colorization програма в GitHub, ако искате да си поиграете с оцветяването на някоя стара снимка на вашите баби и дядовци.