20141028113757-phone_features

Живеем в интересни времена, когато технологиите се развиват бързо, а производителите на потребителска електроника създават все повече интересни концепции в своите продукти. Интересното, обаче, е когато се проектира нещо неочаквано.

Проектът Sesame (Сезам) решава един от обсъжданите въпроси сред хората със специални потребности, а именно достъпа до новите технологии. Решението, което предлагат, е създаването на смартфон, който да може да се управлява по удобен за тях начин – чрез жестове.

ВИЖ ОЩЕ: YouTube обяви плановете си за музикалната стрийминг услуга Music Key

Идеята вече е реализирана сред 10 доброволци, които управляват смартфона. Той всъщност представлява Nexus 5 с инсталирани специални приложения „Sesame”, които разпознават гласовите команди и жестовете чрез камерата за видео разговори, която се намира над екрана на устройството. За момента софтуерът е разработен само за Nexus 5, но екипът има намерението да създаде версии и за други смартфони.

Възможностите, които са налични в момента изобщо не са за подценяване – потребителите могат да изпращат и получават съобщения, да водят разговори, както и да инсталират приложения. Дори е възможно да се играят игри като Angry Birds и Candy Crush чрез движението на главата като основен жест.

Създателят на Sesame е израелски ветеран, който от години е парализиран, Заедно със свой познат стигат до идеята, че смартфоните могат да бъдат устроени и за работа чрез жестомимичен контрол. Целта на техния проект е да се даде възможност на парализирани хора и страдащи от други заболявания да не бъдат ограничавани от възможностите на съвремените смартфони, които работят предимно чрез сензорни екрани.

Проектът се финансира чрез IndieGoGo, необходимата сума е 30 хиляди щатски долара, като за момента събраните средства са около 11 хиляди. Парите ще са им необходими за създаването на работещ прототип, който да има цялата функционалност, която е предварително замислена. При успешното финансиране се очаква първите готови партиди да са в ръцете на потребителите през месец март 2015 г.