T

рябва  да си призная, че в последно време започнах все повече да обръщам внимание на качеството на камерата в един телефон. Още повече, когато този телефон ще си го купувам за лично ползване, а не просто защото ще му правя ревю. С времето, след като започнах да се занимавам с фотография и видео, да правя ревюта и т.н., осъзнах че камерата е сред най-важните неща, които търся в един телефон. Причините са много, но основен виновник за това е DSLR-а, който прави чудесни снимки и един път свикнеш ли с него, след това всички останали устройства, които правят снимки, ти се виждат пълни боклуци. Смартфоните са далече от това качество, но все пак на мен ми се налага понякога да снимам неща на момента, когато нямам DSLR около мен, и в такива ситуации не мога да си позволя големи компромиси със снимките. Не може да си позволиш и големи компромиси с останалите компоненти от един телефон, като например функционалности, батерия, цена и т.н., което определено прави избора на телефон много труден.

За да станат снимките хубави не е достатъчно само пикселите да са многo

Който ме следи в социалните мрежи или чете публикациите в сайта вероятно е наясно, че през ръцете ми минават всякакви телефони, таблети и камери, което е хубаво, защото поне виждам какво предлага всеки продукт. Ползвал съм телефони, които правят чудесни снимки на светло, но на тъмно не стават за нищо. Ползвал съм и такива, които са чудесни за снимане, но всичко приключва с това. Разбира се, перфектен телефон с перфектна камера няма и тук идва големият въпрос как да преценим кой телефон ще изкара най-добрите снимки? Дали да се примирим само с качеството на светло, или да жертваме нещо друго, за да имаме хубави кадри? Да, и аз много се чудех и четох по различни сайтове различни мнения на признати специалисти в областта, но в крайна сметка излязох с едно мое си становище за това кое е по-добро и как да преценя.

Както виждате и от снимките, камерата, за която ще ви разкажа днес, е тази на LG G3. Корейците отново изчакаха всички да си покажат козовете за тази година и предложиха последни своя флагман. Добре де – предполседни, защото имаме и един iPhone 6, който ще се включи в гилдията на флагманите за 2014 година. Но за представителите на Android OS семейството, LG G3 е последен. А да, да не забравяме, че и Nokia не са показали още нещо голямо като Lumia 1020, което прави всичко много интересно. Засега обаче приемаме, че тези модели не влизат в коментарите ни и не ни интересува какво ще предложат. Връщайки се на темата, стигаме до това защо точно G3 е един от топ представителите за мен, когато говорим за камера? Ако искате вярвайте, той не е най-добрият „камерафон“ по абсолютно всички параметри, ако може да го наречем така, защото все пак не се води точно като такъв. И все пак аз избрах него, което е малко странно, нали? Може би да, а може би не, но нека да продължа да разказвам и може да дойдете на моето мнение.

Качествените снимки са плод на добра комбинация от всички елементи в устройството

За какво ни трябва камера в нашия смартфон? Трябва да е пределно ясно на всички, че фотография с телефон не се прави. Няма как да стане и телефонът по никакъв начин не е заместител на устройствата, които са си предвидени за тези неща. И аз като вас съм виждал галерии с изумителни снимки от iPhone и някои други телефони, но това трудно може да бъде постигнато от обикновен потребител. Тук говорим са щракане в ежедневието, а не за състезания по фотография. В такива моменти телефонът ни трябва най-вече да е прост и елементарен за боравене. Със сигурност не ни трябва нещо с 20 бутона, от които да се чудим в кой момент какво трябваше да изберем, за да се получат нещата като хората. Обикновения потребител го е грижа буквално да насочи и да снима. На никого не му е нужно упътване за работа с камерата и никой няма да ти седи 5 минути мирен, докато ти избереш точния режим за снимане. Предполагам дотук споделяте моето мнение?

Решението в тези ситуации не е лесно и за производителите, защото на тях се пада честта да създадат устройство, което да може да прави максимално добри снимки и в същото време да може да се ползва от всеки. Както знаете, и преди съм ви показвал на какво са способни някои от конкурентните предложения в лицето на Nokia Lumia 1020 или Lumia 1520, чиито камери безспорно са великолепни. С тях можете да направите неща, които много малко камери в днешните смартфони могат, но там фокусът е друг. Тези телефони са направени за хора, които една идея повече разбират какво правят, защото постигането на оптималните крайни резултати при тези модели изисква малко повече цъкане по менюто. Как обаче да направиш така, че хем да е просто, хем да е добро?  Реално, колкото и да се мъчат, никога няма да го направят – или поне няма да е скоро. Винаги се прави компромис с нещо за сметката на друго, което води до слаби страни и недостатъци. Това е нормално и няма смисъл да се крие или изопачава, или да седна да казвам на черното бяло. Все пак за всеки влак си има пътници, а моята работа е да ви помогна да решите кой влак е за вас.

И сега вече топката е в нашето поле. Ние трябва да преценим какво ни трябва, за какво ще го ползваме, кога ще го ползваме и за какво точно ги даваме тези пари. По мои наблюдения масово хората снимат на автоматичен режим. Нито един път не съм видял някой да си настройва телефона, преди да снима, да си гласи ISO, да избира някой от режимите или каквото и да е. Масовият потребител вади телефона, снима и продължава, а понякога и не гледа какво е заснел. Който иска да настройва, си взима DSLR – просто е. Това е причината и да съществуват така наречените камерафони за разлика от останалите, които не се класифицират като такива. G3 не спада към тях, но това не значи, че качеството е по-лошо.  Просто от LG са преценили, че наличието на всички онези ефекти, които имаше LG G2, е безсмислено и е по-добре да се фокусират върху два или три режима за снимане, които най-много се ползват, а не върху 20, които никой никога няма да включи. Казвам го от личен опит, защото над година ползвах Galaxy S4 и съм снимал в различен от автоматичния режим не повече от 10 пъти, което е направо смешно.  А защо топката е в нашето поле ли – защото трябва да решим от кой тип потребители сме и какво искаме. Повярвайте ми, голяма част от вас може и да не го осъзнават, но тези телефони не са нищо повече от аксесоар в ежедневието. Нито пикселите, нито камерата или процесорът ще ни направят нещо повече, тъй че няма нужда да се вглъбяваме в сложнотии. Наскоро осъзнах факта, че давам над 1000 лв. за тези джаджи, а ползвам едва 20 процента от това, което могат да правят. За какво ми е тогава нещо сложно, като може и да е просто? Защо са ни толкова режими, щом ползваме само един? Защо да плащаме за нещо, което не ползваме?

Понякога не е нужНо непременно да те покрият със злато, за да си отново номер едно

Но това съм аз, не сте вие – аз така виждам нещата. Аз също обичам хубавите снимки, но съм наясно с факта, че те няма да дойдат от телефона. За мен е важно телефонът да може да направи прилична снимка в почти всяка ситуация и тук е моментът, в който ще споделя малко за качеството на снимките на LG G3. Честно, той не е на първо място в класацията по най-добри нощни снимки. Вероятно няма и да е много преди останали при дневните снимки. Отново имаме шум и някои неточности, но все пак ви разказвам за него. Причината е една и е много проста – G3 може да не е първи в някои ситуации, но спокойно е втори във всички. Интересно се получава, нали? Как така няма да е първи, но пак ще е победител? Има няколко примера, които мога да дам защо за мен това е по-добро. Като начало нека се замислим: по-добре ли е да си най-добър в едно, но да не ставаш за нищо друго, или е по-добре да разбираш по малко, но от много неща? За мен второто сякаш е по-добре, защото те прави по-всестранно развит и имаш по-голямо поле за изява. Тук говорим за борба на няколко фронта – снимки на светло, тъмно, портрет, пейзаж, простота на менюто, скорост и т.н. Не сте ли гледали музикални конкурси, в които печели някой, защото е много добър, но след това този на второ или трето място прави албуми, ходи по концерти и реално прави пари? И това са само някои малки примери за това, че второто или третото място не означават, че си загубил.

ВИЖ ВСИЧКИ СНИМКИ В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ

Наистина не мога да сложа LG G3 на първо място, когато става дума за качество на кадрите. Все още Lumia държи тази позиция, но ако трябва да комбинирам няколко параметъра като скорост, простота, качество и удобство, този телефон набързо се изкачва в класацията. Това, което ви гарантира G3, е че може да покрие всеки един от тези параметри, и то с приемлива стойност, докато лично за мен конкурентите може и да са много добри в някои от тях, но със сигурност ще се изложат при другите. Това прави G3 телефона, който покрива златната среда и ви подсигурява качество и удобство винаги, когато го извадите от джоба си и решите да снимате. Е, да, няма да можете да рисувате със светлината така, както може да рисува Lumia 1020, но пък ще ви е далеч по-удобно и бързо да боравите с менюто. А нима това не е най-важното? Не знам за вас, но аз мисля, че сигурността във всяка ситуация, макар и не пълна, е по-добре от усещането, че в даден момент, дори и един, може и да се издъня.

Проста, умна и качествена камера, която да е в крак с тенденциите. Мисля, че това е най-важното.

Преди време пуснах един пост в социалните мрежи, в който изказах мнението си как една дума успя да промени наклона на цял един пазар. Не знам дали всички успяха да схванат какво исках да кажа с това, но реално се получава нещо такова. Selfie само по себе не променя нищо, освен това, че хората се психясаха тотално да се снимат в тоалетните и къде ли не, но в комбинация с желанието за качествена снимка от тоалетната нещата вече придобиват друг смисъл. Това просто бе още едно нещо, което използваха маркетинговите специалисти, за да направят продуктите още по-привлекателни за купуване.  Интересът на потребителите просто нямаше как да не доведе до фокусирането върху по-способните предни камери и така стигнахме до момента, в който HTC One (M8) има 5MP предна камера и 4MP основна камера. При LG G3, за щастие, няма такива аномалии в цифрите, но това не значи, че не може да си изтипосате бясното Selfie в Instagram. Тъй като и аз съм си правил Selfie-та знам, че най-трудното е да си хем на стойка, хем на фокус. Имало е случаи да си правя една снимка по 10 пъти, защото или не съм в центъра или мърдам като натискам бутона. Какво е решението в такива случаи? Например да включите таймера, а ако може той да се включва и с жест ще е супер. Е, тази комбинация, която определено улеснява толкова важните Selfie-та, я има в този телефон и според мен идеята да се направи нещо подобно е много свежа и оригинална.

На какво ви прилича всичко това? Нима дори великата компания Apple не видя преди доста време, че простота в камерата пак може да я направи една от най-добрите? Да, iPhone също си го бива, а Apple не са кой да е, но идеята е друга – това, че камерата няма сложно меню, няма ръчни настройки, няма готови режими и всички останали настройки не значи, че не е способна. Дълго време и аз пишех в ревютата, че липсата на тези неща е недостатък, но дали реално е така? Винаги за някого ще са недостатък и липсата им може да го откаже да купи дадения телефон, но това са единични бройки според мен. За повечето от нас това е само нещо, което ей така трябва да го имаме, за да не останем по-назад, но никога няма и да видим как работи. Затова за мен като обикновен потребител простотата и сигурността в различните ситуации надделява. Може би наистина „простото“ е новото значение на „умно“.