DrinkMate

Сигурен съм, че много пъти ви се е случвало да се почерпите с доволно количество алкохол и да започнете импулсивно да изпращате съобщения на различни хора. Или още по-лошото – да се качите на автомобила си и да отпрашите с идеята, че няма да ви спрат полицаи.
Е, креативни хора са помислили как да ви снабдят с дрегер, който да ви покаже черно на бяло колко сте трезвени (или не сте).

Чрез платформата за финансиране на проекти Kickstarter на бял свят се появява проектът DrinkMate. Двамата млади създатели Шон Масавидж и Мак Рединг прибягват до публично финансиране с идеята да осъществят иновативната си идея възможно най-бързо и да превърнат вашите смартфони в удобни дрегери. Засега проектът се ограничава до смартфони с Андроид.

Устройстовото DrinkMate има формата и размера на батерия АА и се включва в microUSB порта на вашия Андроид телефон. След като го включите и изчакате няколко секунди, следва да духнете в единия му край и на екрана на телефона се показва резултатът – съдържанието алкохол в кръвта ви (САК). Ако не сте наясно какво е САК, ето просто обяснение – това е количеството чист алкохол (етанол) в даден обем кръв.

Идеята на технологията е проста, но изпълнението е това, което прави проекта толкова иновативен и интересен.
Устройството се захранва от вашия смартфон чрез microUSB порта, а потреблението му на енергия е между 30mA до 80mA.
Въздухът влиза през въздушен отвор, който е позициониран по специален начин. Според създателите точността на измерване е между +/- 0.01% . Максималното количество, което DrinkMate измерва е 0.20%.
Малката джаджа тежи само 6 грама, благодарение на липсата на автономно захранване.

Проектът е събрал над 70 000 долара до момента и сумата продължава да набъбва. Повече от 2000 човека са повярвали в идеята и са дарили различни суми за стартиране на масовото производство.

Вероятно се чудите на каква цена бихте могли да се сдобието със смартдрегера? Минималната сума, която ви гарантира бройка от първата партида е само 22 долара. Създателите гарантират, че това ще е единствената възможност да се сдобиете с DrinkMate на толкова ниска цена.
Разбира се, бихте могли да подпомогнете проекта дори с 1 долар, но ако отделите 3000 долара от джоба си ще имате възможността да се срещнете лично със създателите. За съжаление само 10 човека ще имат възможност да посетят централата на Edge Tech Labs във Вашингтон.
По предварителните разчети производството на пилотната партида ще се състои през ноември, а доставката ще започне в началото на декември тази година.