internet-surveillance

Американската агенция за национална сигурност (NSA) и британският ѝ еквивалент (GCHQ) са създали нов начин, който ефективно им позволява да следят потребители и да проникват в компютърни мрежи. Това бе съобщено след последните разкрития от новите документи, представени в медиите от Едуард Сноудън.

Опитите за следене на потребителите продължават активно да бъдат част от плановете на службите за сигурност. Компании за киберсигурност, включително и Лабораториите на Касперски в Москва, са били маркирани от правителствените агенции като жертви. Служебни данни за софтуерни уязвимости са били присвоени и използвани чрез „reverse engineering“ процес. При него програмисти използват бинарен код и от него извличат изходен такъв, който могат да използват при допълнителни разработки.

В изтеклите данни се посочват и мотивите за маркиране на създателите на антивирусни продукти. Според изтеклите доклади, компании като Kaspersky продължават да устояват на опитите на GCHQ да навлизат в компютърните мрежи. Тези доклади показват, че някои от антивирусните компании на практика се явяват сериозна заплаха за правителствените агенции. В момента не е ясно в кои компании тези агенции са успяли да проникнат, но Лабораториите на Касперски все още успяват да се защитят.

В официално прессъобщение Kaspersky твърдят, че продължавт да предлагат на своите клиенти защита от заплахите на киберпространството, както и всякакви опити от шпионаж и подслушване.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS