Изображение: Wall Street Journal
Изображение: Wall Street Journal
Изображение: Wall Street Journal

Полицията от цял свят доста често е принудена да обяснява защо е реагирала със сила срещу групи протестиращи, благодарение на видео клипове и снимки, качвани от потребителите на смартфони в мрежата.

Изглежда проблемът на полицията с онлайн съдържанието ще се реши от нов патент на Apple, съобщава VeteransToday. Гигантът от Купертино наскоро пусна за одобрение нов патент, който позволява на властите и полицията да блокират преноса на данни, включително видео и снимки, когато пожелаят. Всичко, което властите трябва да направят, е да решат, че едно публично събиране е „чувствително“ и трябва да бъде защитено от „изтичане на информация“. В този случай Apple ще позволи на полицията да изключи връзката със света на потребителите. Разработчици от цял свят настояват местата, на които да се прилага новата мярка, да включват само кина, театри и концерти, но Apple признава, че технологията може да се използва за полицейски акции, които имат нужда от „пълно затъмнение“.

Разработчиците предупреждават, че новата технология може да се използва и за спирането на камерата и WiFi връзката на епълския смартфон. Така, например, протестиращите няма да имат възможност да споделят заснетото на момента и да се организират в социалните мрежи като Twitter и Facebook чрез хаштагове като #ДАНСwithme. Apple отговори на това твърдение, че безжичното прехвърляне на чувствителна информация може да бъде заплаха за сигурността, като тази чувствителна информация може да включва всичко от  защитени правителствени дании до отговорите на изпита в университета.

Този епълски патент позволява спирането на всички записващи функции, въпреки, че първоначалната идея му е да защити потребителите чрез кодиране на сигнала. Разработчици разкриват, че ограниченията могат да бъдат активирани чрез GPS, WiFi или клетките на мобилните оператори. По този начин правителствата ще могат да предотвратят записването на видео и заснемането на изображенията чрез мобилните камери.

 

Източник: VeteransToday