apple-health12

Федералната търговска комисия (FTC) е провела среща с представители на Apple, за да бъде обсъден въпросът за сигурността на данните, които се събират чрез Apple Health. Комисията иска гаранция, че събраната информация няма да бъде използвана по никакъв начин без позволението на собственика. Американската компания е заявила на регулаторните органи, че данните няма да бъдат продавани на трети страни разработчици, изполващи HealthKit SDK.

ВИЖ ОЩЕ: APPLE ЗАПОЧВА ПРОИЗВОДСТВОТО НА APPLE WATCH

“Ние създадохме HealthKit, мислейки за сигурността на потребителите, позволявайки им да решат как информацията им да бъде използвана и споделяна”, каза Труди Мюлер. Тя също така посочи, че Apple работи в тясно сътрудничество с регулаторите по цял свят, за да предостави гаранция за защита на данните за здравето на потребителите. “Ние сме много окуражени от тяхната подкрепа”, са още думите на Мюлер.

FTC няма да започне официално разследване, но запитванията към Apple показват притеснение за потенциални рискове за това как се събират и използват данните за здравето на потребителите, когато те не са взети от медицински специалист или оборудване. Комисията е поискала от Конгреса да приеме закон, който ще направи практиките на брокерите на данни по-прозрачни.

Причината това да е такъв проблем е, че информацията, събрана от приложения за здраве или от носими устройства, независимо дали те са на Apple, Samsung, Google и т.н., не са защитени от HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act), който защитава данните. Все още не е ясно как Apple ще наложи своите правила, които няма да позволяват на разработчиците да използват данните за реклама или за извличане на определена информация. За момента американската компания иска да създаде прецедент, поставяйки контрола върху личната информация в ръцете на потребителите.