През 2020 г. Коледно – новогодишните празници ще бъдат много по-различни от друг път, поради многобройните ограничения, с които се налага да се съобразяваме. Това може да промени някои от плановете ни и същевременно да остави много хора с повече свободно време. Затова дигиталният справочник Почивни дни публикува седем идеи как да прекараме тазгодишните празници по-приятно и пълноценно.

 

“Днес много хора възприемат Коледно – новогодишните празници като повод за обикаляне на магазини и заведения. Духът и традициите на тези празници обаче са свързани по-скоро с възможността да прекараме времето със семейството си, да си направим равносметка за постигнатото през годината и да помислим какво можем да направим по-добре през следващата. Затова има редица начини да ги отбележим, без изискванията за социална дистанция да ни попречат и решихме да споделим най-интересните сред тях” – разказват от екипа на сайта.

 

Сега е моментът да обогатим знанията и уменията си

 

Онлайн обучението вече е сериозна тенденция и се предлага както от редица български и чужди платформи, така и от традиционни образователни центрове, които пренесоха дейността си в интернет. Това дава възможност на всички желаещи да използват почивните дни за обогатяване на знанията и уменията си в различни области, без да напускат дома си и да правят излишни разходи. Дали ще е курс по английски, испански или френски език, обучение на тема как се прави уебсайт, как да работим с 3D принтер и как да пилотираме дрон – една подобна инвестиция има потенциала да се отплати богато след края на пандемия. А кой знае – може дори да се превърне в нова професия.

 

Гражданска наука – какво ще кажете да станете откривател?

 

Гражданската наука (citizen science) е относително нова област, която включва онлайн платформи и инструменти, позволяващи на обикновени граждани да допринесат за реални научни открития. Включвайки се в някой от тези проекти, човек може да участва в откриването на далечни екзопланети или да помогне за намиране на лечение за болестта на Алцхаймер например. С развитието на новите технологии гражданската наука става все по-разпространена, а участието в нея може да е истинско приключение.

 

Нови възможности за достъп до култура онлайн

 

От началото на кризата с COVID-19 огромен брой културни институции мигрираха към дигиталното пространство. Това включва както много български театри, които започнаха онлайн излъчвания на спектаклите си, така и някои от най-големите и знакови музеи в света. Все повече музикални изпълнители и групи пък правят виртуални концерти. Това разширява значително достъпа до качествено културно съдържание онлайн и ни позволява да разнообразим своите планове за празниците.

 

Движението е важно

 

Друг начин да прекарате пълноценно свободното си време, според екипа на Pochivnidni.bg, е да останете активни и да спортувате. Това важи с пълна сила за предстоящия празничен период, който се свързва с много по-обилно ядене и качване на излишни килограми. Въпреки че повечето фитнес зали затвориха, в интернет има огромно количество видео клипове, а някои от най-добрите инструктори вече водят тренировки онлайн и могат да ви покажат как да правите упражнения в домашни условия.

 

Домашни спа процедури

 

Въпреки че всички спа центрове и козметични салони са затворени в момента, в интернет ще откриете стотици идеи и рецепти как да си направите сами спа процедури у дома. Това може да бъде освежаваща витаминна маска или релаксираща вана с ароматни масла.

 

Посветете се на любимата си книга

 

Искало ли ви се е да се потопите в света на някои интересен роман и да забравите за всичко останало? Е, през предстоящите празници ще имате повече възможности от всякога да го направите. Със сигурност след няколко часа в компанията на любимата ви книга ще се почувствате изцяло презаредени и вдъхновени.

 

Отделете време за семейството си

 

Времето, прекарано с любимите хора, може да е много весело. Можете например да изпробвате някоя нова рецепта, която да приготвите заедно. Добра идея е да засадите зеленчуци, цветя или билки в саксии, които след това да отглеждате заедно. Настолните игри, обучението заедно или украсяването на дома са други чудесни начини да осигурите няколко часа забавление за цялото семейство.

Сподели
Предишна страницаИновативен летателен костюм
Следваща страницаVIVACOM допълва портфолиото си с продуктите на OnePlus
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.