Svalbard Global Seed Vault | Снимка: Crop Trust

Световният трезор за семена (Svalbard Global Seed Vault), намиращ се в архипелага Шпицберген, Норвегия, е застрашен от глобалното затопляне. Построен в стара въглищна мина в северната част на Европа, той се управлява от Crop Trues и Северният генетичен ресурсен център (Nordic Genetic Resource Centre), за да пази запаси от най-разпространените зърнени култури в случай на апокалипсис или глобална криза. Излиза обаче, че семената не са толкова добре защитени, колкото си мислим.

“Правим това за света. То трябва да може да издържи вечно”, споделя Осмунд Асдал (Åsmund Asdal) от Генетичният център. Само че ако не направим нещо по въпроса, може и да не остане така, защото повишаващите се температури през зимата, вследствие глобалното затопляне, са наводнили Свалбард.

Тази зима е била неестествено топла и топящият се лед, заедно с дъждовете, са наводнили входа на трезора. За щастие това не е навредило на семената, защото водата е замръзнала близо до входа. Важно е да се подчертае, че запасите се пазят при температура от -18 градуса по Целзий.

“[Свалбард е] съоръжение за съхранение на семена, което е безопасно и е изработено, за да издържи тестовете на времето, както и предизвикателството на природни или причинени от човека бедствия.”
— информация от сайта на Свалбард

За да се справят с това препятствие, поддържащите Свалбард сега правят специални изкопи, които да отклоняват вода ако такава отново навлезе в трезора. Също така се монтират и помпи, които да помогнат в такъв евентуален момент.

Случилото се ни показва наистина колко опасно е глобалното затопляне. Щом то застрашава запасите ни от зърнени култури за черни дни, то защо не само не правим нищо по въпроса с глобалното затопляне, ами някои дори не вярват, че такова съществува?