сащ смартфони
Снимка: Marketing Land

Доста щати в САЩ имат правила за това кой, как и по каква причина може да има достъп личните ви данни, когато става въпрос за ползване на смартфона ви. Това включва и данните за местоположението ви, които телефонът ви изпраща,  когато ползвате карти, Wi-Fi или дори мобилната мрежа.

Виж още: 5 анонса от MWC 2015

Според един съдия от Калифорния, съдебната заповед е нужна, защото вие като ползватели разчитате на това, че данните за позиционирането ви са неприкосновени, точно като личния ви дом. Независимо дали става въпрос за използване на GPS или просто местонахождение на клетките, които сте ползвали за мобилната мрежа. Според съдията  телефоните пазят и изпращат доста повече информация отколкото си мислим и данните за това какво сте правили вкъщи или на други лични места се пазят лични според конституцията. Затова тя трябва да засегне и данните от смарт устройството ви.

Тук обаче става въпрос за просто разискване на случая и нищо не е упоменато легално. Това ще рече, че съдията не е отсъдил и няма гаранция, че полицаите ще спазват това. Въпросът е колко от тях биха рискували случай, при положение че за въпросните съдебни заповеди вече е говорено публично и хората разбират какви са правата им.

Въпросът е до каква степен всички ние (не само хората в САЩ) разбираме, че наистина става въпрос за лични данни. САЩ не са единственото място, където подобен закон трябва да влезне в сила. Какво мислите вие по въпроса?