Частната космическа компания Space X изведе в орбита миналата нощ ракетата Falcon 9 със своя пилотиран кораб Crew Dragon и двама астронавти на борда. Това са Боб Бенкън и Дъг Хърли от NASA. По план днес те би трябвало да достигнат Международната космическа станция (МКС).

Изстрелването е историческо най-малко по две причини. Това е първото извеждане в орбита на хора от американска земя след дългогодишно прекратяване на пилотираните полети, което се наложи след края на програмата на САЩ за използване на космически совалки. През февруари 2003 г. совалката Колумбия се разпадна при навлизането си в атмосферата, отнемайки живота на седем души, което наложи спирането на програмата.

От тогава до днес САЩ използваше руски кораби за изпращане на своите астронавти до МКС. Това обаче беше свързано със заплащане на сериозни суми на руската страна, без да броим моралните щети и накърнената гордост на американците, че единствената държава, изпратила хора на Луната, днес трябва да разчита на дългогодишния си идеологически противник.

Ако мисията на Space X завърши успешно, вероятно компанията на Илън Мъск ще поеме тази дейност за NASA, а на следващ етап към нея ще се присъединят и други американски частни дружества – вероятно Blue Origin на Джеф Безос и др.

Събитието е историческо и по още една причина. Това е първото изстрелване на хора в орбита от частна компания и се смята от мнозина за важен крайъгълен камък в развитието на космическата индустрия, който бележи нов етап в нея.

Сподели
Предишна страницаSteelSeries пусна лимитирана серия слушалки със Cyberpunk 2077
Следваща страницаAI анализира личността въз основа на селфи
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.