Samsung напоследък е доста коментирана тема в интернет пространството, за съжаление това не е предизвикано само от красивите и функционални апарати, които произвежда компанията. След скандала с подсилените бенчмарк резултати и разочарованието от регионалното заключване на новия флагман на компанията, на дневен ред идва технологията KNOX Security Suite. Явно корейците са тръгнали по стъпките на HTC, опитвайки се да ограничат потребителите при придобиването на администраторски права над системата и флашването на къстъм ромове.

Според добре познатият ни разработчик Chainfire, Galaxy Note 3 идва с eFUSE технологията, като част от гореспоменатия Knox. Тя позволява препрограмиране в реално време на read-only memory chip, дори тогава, когато тези чипове идват с hard-coded код, който по принцип не може да бъде заменен. Когато се флашне неофициален софтуер на устройството, състоянието на системата и Knox става CUSTOM и бинарният брояч се увеличава, докато до сега приложението на Chainfire – TriangleAway позволяваше нулиране на този брояч и връщане на състоянието на official, което е важно за гаранционната поддръжка на апарата, сега чрез eFUSE технологията, Knox презаписва кода и това може да коства хардуерни проблеми и повреди по апарата.

Очевидно сервизните центрове на компанията са били инструктирани да проверяват състоянието на Knox и да анулират гаранцията, ако то е модифицирано. Може би тук вече, след тези сложни обяснения идва време и за разочарованието ми, като верен фен на софтуера на Chainfire, защото сега той споделя, че е възможно да се заобиколи тази защита, но написването на такова приложение би било доста трудно, а и шансът да проработи е минимален.

С две думи, ако искате да експериментирате с неофициален софтуер върху вашата нова и доста скъпа играчка, ще трябва да поемете риска да загубите право на гаранционно обслужване, а както е известно ремонтите на тези машинки не са никак евтини и в някои случаи повреда може би би означавала просто, че е време да смените устройството, вместо да го плащате втори път. След регионалното заключване, чието преодоляване за щастие не бе проблем за Chainfire, това може би е вторият най-глупав ход на корейския гигант от последните дни, чиято цел така и не мога да си изясня, но резултатът е явен – опит за спъване развитието на Android общността и нейните разработки. Освен това да не забравяме, че за да се приложи програмата за отключване също е необходим рут, така че в общи линии така нашумелият флагман, май няма да има възможността да подобри продажбените рекорди на своите предшественици.

 

Сподели
Предишна страницаРевю на Sony Xperia Z1
Следваща страницаИзтече снимка на Nokia Asha 503
Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в Smart News. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии, като е била администратор на най-големия български Android форум.