Тази вечер Луната ще достигне своя апогей, или мястото от своята орбира, когато тя ще е най-далеч от Земята (на повече от 400 000 километра). Интересното е, че същата нощ ще има и пълнолуние, като двете събития заедно образуват мини-луна. Това е обратното на супер-луната, която се получава когато съвпадат пълнолунието и най-близкото преминаване на спътника ни.

Мини-луните са сравнително редки явления – наблюдават се веднъж годишно. Специално тази априлска мини-луна се нарича още “Пълна розова Луна”, именувана от индианци на късното пролетно цвете шиловиден флокс. В интерес на истината самият цвят на Луната няма да се промени, така че не очаквайте небето довечера да бъде окъпано в розова боя…

Снимка: Ken_Lord / Flickr
Снимка: Ken_Lord / Flickr

Апогеят си Луната ще достигне точно в 19:06 часа българско време днес, на 21 април. Реално пълнолунието пък ще се случи в 08:25 часа сутринта на 22 април (отново българско време). Изгревът на Луната за нашата географска ширина ще стане в 19:35h, а залезът – в 06:53h на 22 април.

За Мини-луна считаме Луната, когато двете явления (апогей и пълнолуние) се случват в рамките на 24 часа едно от друго. Това спомага нашият естествен спътник да се вижда с 14% по-малък на небосвода.