робот
Снимка: „Aз, роботът“ (I, Robot, 2004)

Чували ли сте гатанката за краля и неговия нов съветник? В нея се задава следния въпрос – един крал поканил трима умни хора и поставил шапки на главите им, така че всеки може да види другите две шапки, но не и своята. Казано им било, че поне една от шапките е синя. Условието е, че който пръв стане и каже какъв цвят е неговата шапка ще спечели възможността да бъде съветник на краля.

Подобен философски въпрос се използва в лабораториите за изкуствен интелект. Целта му е да покаже дали тестваният в случая изкуствен интелект осъзнава собственото си съществуване, т.е. има самосъзнание. Е, новината днес е, че един робот модел NAO е преминал успешно теста. Това се е случило миналия петък в Лабораторията за изкуствен интелект и мисъл Ренселир (Rensselaer Artificial Intelligence and Reasoning, или RAIR) към Политехническия институт Ренселир в Ню Йорк. Типът тест е бил същият, но с известни промени, за да е удобен за изкуствен интелект.

Зададено като въпрос на три робота е следното: обяснено им било, че на двама от тях е дадено хапче за затъпяване, което им пречи да говорят. В крайна сметка два от роботите мълчали, докато третият обаче станал и казал „Не знам.“ Интересното обаче се случва след това. Той осъзнава какво е казал, взимайки предвид зададения му въпрос и променя отговора си, казвайки „Извинявам се, вече знам. Успях да докажа, че хапчето за затъпяване не е дадено на мен.“

По-долу можете да видите видео от теста. Доста кратко е, но показва точно това, което трябва да видите. И все пак, няма място за безпокойство. Въпреки че роботът е преминал теста за самосъзнание, това не го прави истински самоосъзнат. Според Селмър Брингсьор от Инситута тестът показва, че „може да има съотношение между логиката и математиката и съзнанието“. Какво значи това? Роботите са могли да покажат, че тяхните думи и действия могат да бъдат програмирани до някакво ниво да наподобяват съзнание. Имайте предвид също така, че самият тест е много ограничен. За да се провири дали един робот наистина осъзнава собственото си съществуване, а е не просто програмиран, трябват редица много по-сложни тестове. И все пак, тестът с „хапчето“ е първата стъпка към нови висоти при разработката на изкуствен интелект.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS