Управата на метрото в Хонконг използва роботи за дезинфекция на влаковете

Всички превозни средства от този тип пренасят голям брой хора ежедневно. Ограниченото затворено пространство предлага чудесни предпоставки, за лесно пренасяне на всякакви вируси. Сега повече от всякога сме застрашени от разпространението на инфекциозни болести.

Кой може да си го позволи

Метростанцията в Хонконг транспортира милиони пътници всеки ден и за да сведе ефектите от подобен риск до минимум се възползва от услугите на роботи. Умната машинка, която предоставя услугите си е предназначена да дезинфекцира влакове и гари. Оформена като мини хладилник на колела, автоматизираната джаджа пръска разтвор на водороден пероксид за дезинфекция на повърхности. Той е проектиран да се използва за редовно почистване от персонала, а механизмът за пръскане успява да дезинфекцира всички труднодостъпни места.

Роботът ще бъде използван в райони, където се наблюдава повишен риск от разпространяване на заразни болести. Тези помощници обаче не са никак евтини. Цената възлиза на „скромните“ 129 000 долара за брой, а мегаполисът планира да закупи цели 20.

Успешна мисия

До този момент изглежда, че новият метод за дезинфекция успява да овладее разпространяването на болести. Освен това, има много други мерки, които са предприети във връзка с ограничаването на опасните вируси. По всичко личи, че социалното дистанциране и личната хигиена имат голям принос. Наблюдава се рязък спад на случаите на грип в сравнение с предишни години, сочат данни на здравните служители. Все пак мнозина са недоволни от това, което смятат за закъснели и частични отговори на правителството относно разпространението на болести.

Друг проблем, с който властите спешно трябва да се справят са увеличеният брой на вандалски прояви. Тук обаче е ясно, че почистващите роботи няма да успеят да повлияят. Дори и да се стигне до овладяване на микробите, ще бъдат необходими и други стриктни мерки за ограничаване на щетите от подобни неприятни изяви. Те са отговорни за загуби възлизащи на 204 милиона долара. Местният обществен ред страда след избухването на по-сериозните епидемии и това спешно подлежи на въздействие от страна на властите.

Други метростанции по света също засилиха мерките за хигиена. Ню Йорк обяви тази седмица, че ще удвои ежедневното си почистване до две цялостни дезинфекции на повърхностите всеки ден, докато системата на метрото в Бостън извършва подобни дейности в станциите си на всеки четири часа. Метрото в Сингапур прави същото, като повърхностите се дезинфекцират три пъти на ден.