От край време автомобилостроителите се опитват да ни убедят, че автономните коли са бъдещето на транспорта. От първите секунди на нова шведска реклама личи същото, но нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

Видеото промотира „електрически, мобилно свързан [и] лесен за споделяне“ автомобил, който вие не шофирате. След тези лозунги обаче, през очите на зрителя се разкрива нещо неочаквано — рекламата е за автобус на градски транспорт. Всъщност тя промотира автобусите на фирмата за градски транспорт в Швеция Västtrafik.

Според Västtrafik, жителите на градовете нямат нужда от самоуправляващи се коли, защото имат на разположение модерен градски транспорт. Автобусите на компанията са електрически, което ще рече щадящи околната среда, и предоставят безплатен интернет на своите пътници. Ларс Бакстрьом, главен изпълнителен директор на Västtrafik, описва идеята си така:

„Естествено, че приветстваме по-безопасни и екологично чисти коли. Въпреки това, хората сами в своите коли — независимо дали те са самоуправляващи се или не — не принадлежи в бъдещето. Да нямате нужда сами да шифирате в споделени превозни средства, от друга страна, определено е бъдещето. Нещо, на което нашите клиенти се радват вече повече от сто години.“

Рекламата ще върви по кината в Швеция, както и като видео материал в социалните мрежи Facebook и Instagram.