От заглавието вече сте разбрали за кой модел ще са думите по-долу. Тъй като отдавна не бях писал ревю за лаптоп, реших да пробвам нещо ново… През цялото време, докато го ползвах и тествах, умишлено правех всичко възможно да не разбера неговата цена, за да мога накрая да сравня каква бих му дал аз и каква е сложена от производителя. Умишлено започвам с цената, тъй като повечето потребители виждат първо нея, а после всичко останало.

Та, след повече от седмица ползване, лично аз бих му сложил цена някъде между 2100-2500 лв. За да се обоснова защо ще кажа, че тя е на база на предишни модели, които съм ползвал, на различни компании. Реалната цена ще напиша в края на писанието.

Визията му определено е премиум

Продължавам нататък, разбира се първо с дизайна. Както можете да видите от снимките, той е напълно изчистен с изключително приятна текстура отпред.  Това, което лично на мен ми хареса, е, че е наблегнато на тъмния цвят за изграждане на лаптопа. Визията му определено е премиум и към това добавям, че за изработката е ползван и алуминий, така че освен да изглежда премиум, и на допир да носи същото усещане. Определено си личи, че е вложена мисъл при изработката му и избиране на материалите за нея. Това, което ми се искаше да е по-лесно, е отварянето на лаптопа с една ръка. Възможно е, но не толкова плавно.. Но пък е добавена подсветка на клавиатурата, което за мен лично е много голям плюс и удобство. Лошото при нея е, че има единствено опция за изключване и включване на подсветка, но не е и регулация на силата. Самата клавиатура е достатъчно удобна, дори при дълго използване. Тъч падът е доста удобен и достатъчно голям (10,6 х 7.8 см), за да замести нуждата на допълнителна мишка. Стига толкова за дизайна, ако на някой му е допаднал, съветът ми е да го види на място.

Acer Aspire v15 v5-591 Picture 3За мобилно устройство едно от най-важните неща е да има достатъчна възможност да закачим другите си мобилни устройства. Много се зарадвах, когато видях, че има 3 USB port-a от които два са 3.0. Щеше да е хубаво всичките да са 3.0, но и така е задоволително. Разбира се, има налични HDMI, VGA и Ethernet, Audio и card reader портове. За мен лично това е достатъчно, ако пък за някого не е, винаги може да си вземе нещо допълнително.

Дисплеят е една от слабостите на повечето преносими компютри. В доста от моделите лично аз срещам разочарование при пряка слънчева светлина. Специално при този лаптоп останах доволен, защото дори обърнат директно към слънцето, все още можех да го ползвам достатъчно добре. Разбира се, губи контраст, но за разлика от други модели от класа си за мен се справи отлично.

Acer Aspire v15 v5-591 PictureТой е 15.6 инча със съответно резолюция 1920х1080, което за тези инчове е напълно достатъчно. Пикселите на инч са 141, като използваната матрица е TN. От Acer са добавили и опцията Active ColorBlast, която допълнително сатурира и дава точност на цветовете. Ще си позволя да цитирам текст от тест, проведен от инж. Крум Николов относно цветовете:

 „Тествахме дисплея посредством мостри от 24 цвята, съдържащи често срещани цветове и такива, които окото добре разпознава – например тъмна и светла човешка кожа, синьо небе, тревисто зелено, портокалово. След профилиране точността им е много висока – средната DeltaE 2000″

Acer-Aspire-v15-v5-591-testЗвукът е следващото нещо, което прави впечатление при Aspire v15. Въпреки дизайна, от Acer все пак са успели да отделят внимание и на този компонент. Звукът е много чист, като дори се долавя лек бас, което допълнително го прави богат и плътен. Разбира се, няма да замести някои хубави колони с бас, но за преносима опция са чудесни. Лично на мен ми харесва, че са позиционирани под самия корпус. Така се уплътнява звука в цялото помещение. 

Бях доста изненадан колко е мощен

Дойде време и за съществената част или нещото, което ме изненада приятно. Лично за мен думите гейминг и лаптоп трудно могат да съществуват в едно изречение. Бях доста изненадан от производителността на този модел, дори при максимално натоварване. Няма да ви предлагам никакви тестове или скрийншоти за производителност. За мен реалният тест е, когато инсталираш нещо и играеш, така може да си абсолютно сигурен, че всичко е добре – или пък не е. В случая за игра аз избрах CS:GO. (ако някой го вълнува, към момента съм LEM). Самата игра не изисква кой знае какъв хардуер, но за тези, които ги интересува, имах постоянни ~95fps при сложени настройки на High. Не съм правил тест с други игри, но от това, което видях, предполагам, че при най-тежките игри fps-а ще е >50. Това за мен е предостатъчно, като се има предвид класа на лаптопа и неговите характеристики.

За да има малко гийк част, ето ги и тях:

  • CPU Intel Core i7-6700HQ (4-ядрен, 2.60 – 3.50 GHz, 6MB кеш)
  • RAM 32GB (2x 16384MB) – DDR4
  • Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 950M (4GB DDR3)
  • HDD/SSD 1128GB (128GB SSD + 1TB HDD )

Освен за гейминг, този модел може спокойно да се ползва и за обработка на видеа, ако сте в заварено положение. Минусът тук ще е по-скоро малкият екран, но при опция за свързване с по-голям ще си обработвате без никакви проблеми.

Acer Aspire v15 v5-591 Picture 2Другото, което бихте забелязали при натоварено ползване, са сравнително ниските нива на шум при вентилаторите. Тествал съм лаптопи на други марки в същия клас, които спокойно могат да събудят съседа ви. Така че и тук бих му дал един плюс. Загряването при натоварване е съсредоточено в централната част на клавиатурата, което ще е плюс при по-дълго ползване. Температурата, която успях да достигна, е около 66 градуса, което според моите наблюдения е нормално.

Няколко реда и за батерията. Животът й при нормално ползване е около 10-12 часа, което е перфектно за класа, в който се намира. Аз лично успях да изгледам три филма или приблизително 5:30 часа видео с яркост около 30-40%, преди да изгасне.  

Ако трябва да тегля черта, то определено е в положителна посока.

От този модел може да получите добро решение за дневни задачи, бизнес задачи, а ако случайно ви остане време, и да разцъкате някоя игра. Като се замисля, има ли нужда от нещо повече? Да, има, разбира се, винаги ще има, но пък това е модел, който ще задоволи голяма част от потребителите.

По-горе написах, че ще споделя колко струва лаптопът в края на статията. Реалната цена, на която може да го закупите към момента, е около 1700 лв. За мен лично тя е идеална, като се има предвид колко възможности предоставя този модел. Все пак не се доверявайте само на моите думи, а спокойно го тествайте в някой магазин – сигурен съм, че няма да останете разочаровани.