Ревю на Samsung Galaxy S8

8

Минавам на камерата, защото мен това си ме вълнува най-много. Още с излизането си Samsung Galaxy S8 породи едни такива смесени чувства в мен. Корейците винаги са обръщали голямо внимание на този елемент, а тази година решиха явно да се водят по приказката – щом работи, не се пипа. Galaxy S8 и Galaxy S7 имат еднакви камери. Може би това беше и причината на представянето на телефона да не се дълбае много по темата. Дълго време чаках малко по-задълбочена информация, докато такава не се появи и потвърди слуховете. После изведнъж се оказа, че Samsung са пипнали малко софтуера, за да подобрят изображението, но в хардуерно отношение нещата са едно към едно. Не че нещо, той и Galaxy S7 си снимаше много добре, но на фона на така модерните двойни, тройни и не знам си какви камери, в очите на феновете Samsung сякаш изостава. После се позамислих и стигнах до философското заключение, че това може би е трикче от тези, маркетинговите. Помислете, миналата година Note гърмеше много здраво. Толкова, че направо го спряха от продажба. Тази година Galaxy S8+ си е цял Note 8, само дето няма писалка. Какво ново ще вкарат в бъдещия Note 8, като феновете дори не успяха да се порадват на новите неща в Note 7? Да. Двойна камера. Такава, която прави някакви мега яки снимки. Нали? Това е само теория, ама като гледам слуховете, може и да се окажа прав.

Galaxy S8 = Galaxy S7

След общите приказки, да ви кажа и за снимките. Всъщност, да взема да копирам абзаца от миналата година, в който писах за Galaxy S7. Ще сменя мястото на 2 думи и ще ви кажа, че тези неща за първи път ги виждам. Те и Samsung това направиха горе-долу. Без майтап, снимките са ТОП. На открито обаче. Там нямам какво да кажа. На закрито нещата малко на моменти куцат и това идва от неточна работа на софтуера (може и да е от бройката, знам ли… то в ревюта все с кофти бройки се оправдаваме). При ниска осветеност телефонът не задава точни настройки на скоростта на затвора и от там идва едно размазване, което не трябва да го има. Може и аз нещо да не мога да снимам, макар че не помня да съм подскачал, докато съм правил кадрите. И защо е цялата работа? Ами от зор да не качва ISO и да виждаме шум в снимката. На места, където според мен ISO трябва да е 400-500, телефонът го държи на 160, а за компенсация скоростта пада и от там едно леко трепни-трепни прави снимката неизползваема.

Samsung, защо има “желе” ефект когато снимам видео?

По отношение на видеото основните неща, които ми направиха впечатление са две. Като качество на картината (цвят, динамика, детайл) нещата са както се очаква. За телефон Galaxy S8 предлага доста добро видео, а някои по-големи ентусиасти даже вече го закачиха на дронове, сложиха му кино обективи и т.н. (вижте повече в нета). Като ниво на стабилизация вече се забелязва проблем. Със сигурност е много, много по-добре от някои конкуренти, които дори във водещи модели нямат стабилизация, но не очаквайте грандиозни резултати. Нямате ли стабилна ръка, че даже две, няма да докарате клипчетата, които Samsung доста натискат в YouTube.

Снимки в пълна резолюция тук

Ако не друго, то предната камера е пипана яко. Толкова яко, че вече има автофокус, което си е яката работа. От 5MP вече сме на 8MP и сега селфитата са с детайл, който ще извади наяве всички тунинги. По-задълбочен коментар по темата с предната камера ще е излишен.

 • radkobg

  Само не разбирам кой ви дава тези цени? Вероятно някой мобилен оператор. Само там стандартните цени са в космоса за да ни излъжат, че ни правят отстъпка при преподписване.
  1559лв за S8 и 1759лв за S8 Plus са стандартните цени без промоции навсякъде. Доста онлайн магазини предлагат S8 и S8 Plus на значително по-ниски цени. Дори Pre-order цените бяха същите като тези, които съм посочил.
  За другите неща в ревюто няма да споря 🙂

 • Това е цената в един от операторите без договор. На другите места може и да е по-различно. То от шано магазини може и за 1200 да се намери, но това няма как да го обхвана в тази статия.

 • Петър

  От къде го взе със sd 835 ? Или ревюто не е предназначено за Европа ?

 • Такава бройка имах за момента. Сега взех и версия с Exynos, който ще цъкам, но едва ли ще има някаква разлика.

 • radkobg

  Това означава ли, че някой от операторите в България предлагат смартфон, който не е предназначен за европейския пазар прикривайки този факт?

 • Това не мога да го кажа със сигурност.

 • Чичо

  Люба,
  супер си го написал! Все едно аз съм разсъждавал по темата!

  Моето заключение, е че няма смисъл да се набухват 1500+ лева за боклук, в лъскава опаковка и шарен дисплей!

 • Един трезвомислещ човек.
  Принципно аз не съм толкова против това как изглежда или какво има, а най-вече заради високата цена. Тя така или иначе пада, но все пак ми се вижда неоправдано висока.