Ревю на LG UltraWide 34UM68

1

Има няколко компании, които могат да предложат наистина качествени монитори, които да ви вършат работа или пък да ги ползвате за игра. LG е една от тези компании. Корейците имат дългогодишна история и всеобщо признат принос в света на големите екрани и днес искам да ви покажа един от най-новите им продукти – LG 34UM68 34″ LCD AG IPS.

Този модел предлага Full HD картина във формат 21:9 UltraWide, лъскав пластмасов гръб, стойка наподобяваща арка и възможност да го накланяте и повдигате. В общи линии почти всичко, което може да ви е нужно по време на работа или докато се забавлявате. С цена от ~1150 лева, той може и да не е точно по джоба ви, но има и далеч по-скъпи предложения на пазара, а този модел изпъква с доста добро качество за тези пари.

Прекарах около три седмици с този модел в офиса, през които ми се наложи да правя какво ли не. Основно редакция на снимки и видеа, но също така разцъках малко CS: GO, четох и гледах доста видео съдържание в YouTube.

Удобен за работа и игри

Трябва да призная, че до момента съм ползвал доста UltraWide монитори, някои от тях на LG, но като лична машина се задоволявах с два обикновени монитора. Преходът към този тип монитори, поне за мен, беше доста лесен и безпроблемен. Стига да намерите нещо, което да вади картина с нужното качество, работата на UltraWide монитори не е кой знае колко различна. Сядайки да играете някоя игра вече се усеща, но от LG могат да са спокойни, защото доста от големите имена в тези среди вече могат да се играят без проблем на 21:9. Сред тях са LOL, WOW, FIFA 14, Dota 2, Call of Duty 4, Crysis 3, NFS Most Wanted и т.н. Е, не всички се поддържат, което е нормално, но съвсем скоро вярвам, че и това ще се промени. За всичко останало обаче новият LG 34UM68 върши чудесна работа и със сигурност ще ви е доста удобен.

Минавайки през характеристиките набързо ще отбележа, че тук имаме IPS панел, което лично за мен е по-предпочитаният вариант. Яркостта е 300 cd/m2, а контрастът е 1000:1 статичен и 5 000 000:1 динамичен. Времето за реакция е 5 ms и имаме ъгъл на видимост до 178°. Не е върхът на технологията, но за тези пари е повече от достатъчно. Вероятно ще отбележите като минус липсата на 4K, но мога да вика, че дори и така нивото на детайл и цветовете са отлични, за да си оправите цветовете на снимката или видео клипа. По отношение на портове нямаме кой знае колко опции, защото наличните са само 1x Display Port и 1x HDMI. Имаме и аудио жак, но може да ползвате и вградените колони, които вършат добра работа.

ArcLine наистина придава един уникален завършек

Единственият недостатък, ако може така да се нарече, е пластмасовият гръб, който е полиран и лесно може да видите всеки отпечатък. Друго нещо, което да ме подразни в този монитор, не успях да намеря. Качеството на изработка е на ниво, а ArcLine наистина придава един уникален завършек на визията на LG 34UM68. Възможността да го накланяте и местите нагоре и надолу определено е голям плюс. Не е нещо, което да не сме виждали досега, но има и монитори, които не предлагат подобни глезотии.

Що се отнася до качество на картината, или най-важният елемент, когато търсим подобен тип техника, мога да кажа само, че за цена от около 1150 лева това е продукт, който няма да ви предаде. Оправих доста снимки на него, а последното ми видео, което изискваше доста корекции по цветове, бе направено също изцяло на този монитор. По данни на LG, този модел покрива над 99% от sRGB, което е показателно за точността на цветовете. Трябва да отбележа, че не съм правил промени по настройките, които между другото не са никак малко. Просто включих монитора и започнах работа. Обикновено не правя предварителни калибрации. Просто гледам някой стар проект или снимки в определени участъци и при нужда нанасям леки корекции. Разбира се, ако гоните съвършенство може да си поиграете с настройки или да разгледате My Display Presets, който предлага персонализиран режим на картината за определен софтуер.

Разделянето на екрана също е нещо, от което може да се възползвате, след като сте решили да вземете монитор 21:9. Тази функция разделя дисплея на няколко сектора за различни задачи чрез оразмеряване на прозорците на екрана. Разширените възможности позволяват до 4 вида режима картина- в- картината (PIP), заедно с 14 опции.

LG-UltraWide-34UM68-Picture

За финал ще споделя и малко за гейминг преживяването. Сега, знаете че не съм супер запален фен на игрите и трудно ще предам впечатление като на закоравял играч, но все пак ще опитам. Чувал съм от геймъри, че UltraWide мониторите не са най-удобни за игра. Възможно е това да се определя от играта, но лично на мен ми дипадна. Благодарение на AMD FreeSync и режимът за игри, състоящ се от FPS, RTS и персонализирани режими, времето прекарано с любимата ви игра ще е наистина страхотно. Режимът е удобен за промяна и оптимизиране на настройките за всяка игра, когато превключвате между игри от различни жанрове. Специфичният режим на картината на всеки жанр се запазва в Quick Circle. Стабилизаторът на черното пък е особено полезен за откриване на обекти, включително врагове, които се крият в тъмното. Dynamic Action Sync от своя страна ви позволява да атакувате врагове по-бързо и с по-малко забавяне.

Сигурен съм, че геймърите сред вас ще открият по нещо интересно в този монитор, но за хората търсещи машина за работа мога да кажа, че за този ценови клас LG има с какво да ви изненадат. Картината е повече от добра и всичко свързано с продуктите на Adobe, 3D проекти, видео или просто за четене ще се показва пред вас с високо качество.

1 коментар

Comments are closed.