Ревю на LG 27′ Ultra HD 4K монитор UD68

0

В последно време имам шанса да се докосна и да работя с някои от последните модели монитори на параза и най-вече с тези на LG. Не е нужно да споменавам кой знае какви суперлативи за тази марка, защото и сами знаете, че когато говорим за качество на картината, те са на челни позиции. Днес реших да ви разкажа за един от моделите им, който видяхме на CES 2016 преди няколко месеца. Това е 27-инчовият 4K монитор UD68.

Като цена може да го намерите за около 1000-1200 лв. Сега сигурно се чудите и какво му е толкова специалното, че да струва толкова. Е, определено има доста неща, които да оправдаят цената. Тук мога да отбележа качеството на картината като основна положителна черта в този продукт. UD68 идва с калибрирани цветове, IPS панел и sRGB покритие над 99%. Ако към това добавим и факта, че е 4K и с диагонал от 27-инча, сами може да се досетите, че картината е супер детайлна, а цветовете са наситени и точни. Знам, това съм ви го казвал и преди, но фактите говорят сами и е трудно да кажеш на черното бяло.

Бих казал, че този монитор може би е по-подходящ за геймърите, защото голяма част от интересните добавки са насочени повече към този тип дейност. Ако пък решите, че искате да го вземете за работа, мога да добавя и някоя и друга глезотия, които ще ви грабнат вниманието. Една от тях е Screen Split, чрез която разделяте дисплея на няколко секции за различни задачи чрез преоразмеряване на прозорците на екрана. В случая имаме 4 вида режими Picture-in-Picture сред общо 14 опции. Не знам колко ще ви е удобно да разделите екрана, имайки предвид, че не е чак толкова голям. 27-инча са си много, не ме разбирайте погрешно, но в моите очи тази опция придобива повече смисъл при 34-инчовите предложения. Все пак я имаме и ако решите, спокойно може да се възползвате от нея.

LG-27'-Ultra-HD-4K-UD68-monitor-Picture-2

За геймърите вече има повече неща, които да спомена в ревюто. Тук знам, че мненията на геймърите са малко по-различни, а и там процентът на претенциозност е по-висок. Все пак, за единия монитор да те пребият на CS или някоя друга игра просто не е допустимо. Тук от LG предлагат няколко неща, които може да са ви от полза. Black Stabilizer е функция, която засича по-тъмните зони и ги прави по-светли, което според мен ще ви помогне при по-динамични игри със стрелба. Dynamic Action Sync пък от своя страна ще ви позволи да атакувате неприятелите по-бързо и с по-малко закъснение във времето. За финал имаме и режима за игри, който предлага персонализиран, FPS и RTS режими.

След като вече ви казах кои са нещата, за които ще си дадете парите, нека да ви разкажа и какво е усещането от работата с този модел. Първо ще започна с това, че преминаването от 34-инча на 27 е малко неприятно. Не че цял живот съм работил на хубаво и удобно, но след като свикнеш, е малко трудно да си организираш работния процес на по-малко пространство. Бих ви посъветвал да съберете малко повече пари и да си купите два, ако сте свикнали да работите с по-големи монитори и ако сте решили, че в крайна сметка искате да правите стабилен сетъп. Ако оставим това настрана, всичко друго е доста удобно и няма особена разлика с някой друг модел. Навлезем ли вече в детайли и заговорим ли за цветове, нещата са различни, но за това и сами се досещате. Цветовете са голяма мъка за всеки, който се занимава с видео, поради простата причина, че винаги държиш нещата да са представени точно така, както ти искаш, и това да е явно на всеки монитор. Затова и отделяме толкова време да оправяме всеки кадър фрейм по фрейм и ако в този момент мониторът ви няма добро цветопредаване, нещата просто не се получават.

В това отношение UD68 няма грешка. Картината е достатъчно ярка, детайлна и с наситени цветове. Освен това имаме десетки опции за персонализация на картината дори и чрез мишката, а не само с джойстика на монитора. Това ще позволи и на най-претенциозните да си доизкусурят картината. Аз лично ползвах монитора със заводските му настройки и останах доста доволен.

Един от проблемите, които е възможно да срещнете, е наличието на доста малко възможности за свързване. Тук имаме 2HDMI порта, един Display Port и с това нещата приключват. Не е много, но на мен не ми беше проблем. Ако търсите обаче нещо с повече опции, то може би е добре да се ориентирате към някой друг модел.

LG 27' Ultra HD 4K UD68 monitor Picture

Като визия и възможност за персонализация на зрителния ъгъл, нещата са 50/50. Тук можете единствено да накланяте монитора. Няма опция за завъртане или повдигане. Това може малко да ви ограничи, но пък хубавото е, че на гърба има място да закачите външна стойка и да го прикрепите към стена или друг тип стойка. Иначе имаме стилна и изчистена визия, която в комбинация със специфичната стойка прави този монитор доста атрактивен.

Дали си струва да го купите? Това винаги е най-големият въпрос. Според мен, имайки предвид какво получавате, със сигурност си струва. Лично аз бих взел два, за да ми е по-удобно да работя при монтажа на видеа, но за Photoshop и Illustrator мисля, че този размер е чудесен за работа. Що се отнася до гейминга, 60Hz за някои може да е малко, но с FreeSync можете да играете на всяка високотехнологична игра без накъсване и забавяне на образа, които се получават поради разликата между кадровата скорост на графичната карта и скоростта на опресняване на монитора. Не мога да кажа, че съм мега запален геймър, за да дам 100% компетентно мнение, но в моите минути за игра всички си работеше гладко. Освен това може да го клокнете до 72Hz макс.