Ревю на Acer Aspire R 13

0

Мина доста време след последния ми допир с лаптоп на Acer, въпреки че имам една стара машина вкъщи, която е тяхно дело и ми служи вярно повече от 5 години. Днес имам нещо ново в ръцете си. Нещо, което представлява топ линията на компанията, когато говорим за ноутбук от типа всичко-в-едно.

Истината е, че Acer Aspire R 13 е наполовина ноутбук, наполовина таблет, но с единствената разлика, че тук не може да махате дисплея. За сметка на това от компанията са направили дизайна така, че той да може да се върти на 180 градуса и лесно да можете да го персонализирате. Дали има смисъл от това ще прецените сами, според нуждите, които имате, но за сумата от около 2700 лв. е едно интересно предложение, което трябва да разгледате.

Дизайн и дисплей

Acer Aspire R 13 е един от най-красивите ноутбуци, които съм тествал в последно време. Изработен е основно от пластмасови елементи, за да може да се намали теглото му, но това не е попречило на производителя да създаде усещането за премиум качество чрез металния финиш.

Acer Aspire R 13 Picture 5

Иновативната панта на Acer, Ezel Aero Hinge, включва два отделни механизма, които работят заедно с цел осигуряване на безпроблемно преминаване между шест потребителски режима. Тази фантастична панта също така държи дисплея много стабилен, когато го използвате за сензорно управление. Това може да се каже, че е и елементът, който отличава Acer Aspire R 13 от останалите продукти. Тази панта наистина е доста стабилна и надеждна и ще ви помогне да работите с машината в ситуации, в които някой обикновен ноутбук би бил леко неудобен. Лично аз намерих голямо приложение, когато Aspire R 13 е на краката ми или съм навън и искам да избегна някои отблясъци. Другото хубаво нещо е, че без значение кой режим избирате, Aspire R 13 автоматично го отчита и доста бързо сменя режима на картината.

Acer Aspire R 13 Picture 6Сензорният екран и неговото задно покритие са затворени между два слоя Gorilla Glass 3, което прави горния панел много здрав. Тънък само 1 инч (17,95 мм) и с тегло 1,5 кг, Aspire R 13 ми беше удобен за носене и в раницата ми определено оставаше повече място за камери и всякакви други неща, които нося с мен. Освен това, благодарение на този защитен слой, макар да не беше сам в чантата, драскотини така и не забелязах. Това поне за мен е важно, защото обичам да си пазя нещата, но ако нещо случайно стане, е добре да знам, че машината ми може да се пази сама, така да се каже.

Принципно има два модела с два различни типа 13.3-инчов дисплей, от които може да избирате. Имаме WQHD с енергоспестяваща технология IGZO или Full HD дисплей с широки зрителни ъгли и IPS технология. Всички модели включват директно свързване (Zero Air Gap) за по-ярък, по-отчетлив дисплей. За времето, в което беше в мен, успях да поработя на него както в офиса, така и навън. Честно казано, картината е на ниво и дори при пряка светлина от слънцето избледняването е поносимо и ще може да продължите да си работите, а не да се налага да търсите някоя по-сенчеста пейка. Разбира се, отражения се забелязват и това е неизбежно, но не са толкова големи, че да ви отвличат вниманието. Вграденият сензор за светлина се справя добре и автоматичната настройка на нивата на яркост отчита всичко точно, за да увеличи още повече комфорта за окото и същевременно пестенето на енергия.

Acer Aspire R 13 Picture 7

Aspire R 13 е доста интересно предложение от Acer и определено го виждам като продукт, който е по-подходящ за бизнес клиентите и хората в движение. Всички визуални и дизайнерски качества на този ноутбук със сигурност го нареждат повече в тази категория, макар че и за домашни условия е чудесен. Не съм сигурен, че абсолютно всички режими за ползване ще намерят приложение в ежедневието ни, но ги има и това е хубаво, защото всеки от нас ползва техниката по различен начин.

Хардуер

В хардуерно отношение тази машина само затвърждава мнението ми за класа, в който да го позиционирам. Aspire R 13 идва с Intel Core i7-4510U 2 GHz процесор и Intel HD Graphics 4400 видео, имаме 8GB (2x 4GB 1600MHz) RAM памет и не на последно място 512GB SSD, което позволява по-бърза скорост при работа, когато играете игри, работите по проекти, гледате филми или сърфирате в интернет.

Acer Aspire R 13 Picture 1С всичко това „под капака“, Aspire R 13 работи изключително плавно и доста бързо. Забелязах, че при сърфиране зарежда значително по-добре от други продукти, които съм пробвал и това със сигурност ще е важно за голяма част от бизнес клиентите. Принципно не го виждам като машина, на която ще гледате толкова филми, но за работа тези параметри са доста добри. Тук все пак трябва и да решите за каква работа ви трябва. Ако работата ви е свързана с програми от сорта на 3D Max е ясно, че нещата няма да се получат, но с нещо по-леко от типа на Photoshop мисля, че няма да имате проблем. За геймърите мога да кажа само, че тук ще може да поиграете някоя от любимите ви игри при средни настройки, но за по-запознатите, това може би е ясно, още като видят характеристиките.

Има едно нещо, което ми беше малко странно и неприятно. Става дума за разположението на бутоните, с което може би ще свикнете след известно време. Например, бутонът „Del“ не е горе, където обикновено седи, а долу, от лявата страна на стрелките. Бутончето „~“ или където обикновено е българското „ч“ (зависи как сте си настроили клавиатурата), е малко по-долу директно до буквата „А“. Това не са фатални неща, защото по-важните бутони са си на стандартните места, но определено ми беше малко трудно да свикна.

Acer Aspire R 13 Picture 4

R 13 идва с Microsoft Windows 8.1 64 Bit и в комбинация с тъчскрийн екрана може да се каже, че преживяването от работата с него е просто чудесна. Операционната система работи и се разбира с хардуера изключително добре и макар аз да не обичам много да си цапам дисплея с пръсти, признавам, че повече работех с докосвания, а не толкова с тракпада. Истината е, че дисплеят, като дизайн и усещане, повече ми прилича на много голям таблет, а не толкова на екран на лаптоп и може би това да е основната причина.

Друг важен момент за всички е батерията. Тук разполагаме с 61 Wh Lithium-Ion батерия, която дава до 7:30 часа време за ползване според Acer. Това е много добре като резултат, макар аз да не успях да го стигна. В общи линии в режим на готовност времето, което дава, дори надвишава това, но при ползване аз не успях да стигна повече от 4-5 часа. Тук трябва да отбележа, че все пак работя с тежки програми през повечето време, тъй че при вас това време може и да е повече.

Заключение

За да тестваме Aspire R 13 в различни ситуации, го разходихме малко до Гърция, при един от последните трипове на Tripsy. Също така го пробвахме в градски условия и в бизнес среда. Като цяло от Acer са се справили повече от добре и Aspire R 13 успя да ни свърши работата във всяка една от тестовите ситуации, в които го поставихме. Било като таблет или ноутбук, той винаги работи на ниво, а дисплеят му предлага достатъчно ясна и контрастна картина, за да го ползвате навсякъде. Има няколко минуса в лицето на лекото загряване например, което може да ви подразни, но това не е негативна черта само при него. Цената на R 13 не е ниска и това няма да го направи достъпен за всеки, но ако сте фен на марката и искате нещо по-така, Acer Aspire R 13 е интересно предложение.

Характеристики Acer Aspire R13 Ultrabook
Процесор Intel Core i7-5500U (2.40GHz до 3.00GHz, 4MB cache)
Операционна система Windows 8.1 64-bit
Системна памет RAM 8GB DDR3L
Твърд диск 512GB SSD
Дисплей 13.3″ WQHD (2560×1440) сензорен дисплей с LED подсветка
Видеокарта Intel HD Graphics 4400
Интерфейси 1 × RJ-45
1 × USB 2.0
2 × USB 3.0
1 × HDMI
1 × HD уеб камера
1 × Multi-Card Reader поддръжка
Безжична комуникация Bluetooth 4.0 + LE
WiFi 802.11a/b/g/n
Цвят Черен
Батерия 4-клетъчна 61 Wh Lithium-Ion
Тегло 1,50 кг
Гаранция 3 години (физически и юридически лица, важи за цяла Европа)
Цена ~ 2700 лв