Над 5000 души използваха мобилното приложение MyTelenor, за да запазят виртуалния си билет за концерта на Орлин Павлов в Пловдив на 28 август. Шоуто също така беше излъчено на специално събитие в София, където над 300 посетители имаха възможността да го гледат на LED стена или през 360градусова камера на сцената, благодарение на очила за виртуална реалност, както и да тестват други приложения на 5G технологията. Преносът на сигнала от сцената към мобилната мрежа, а оттам и към мобилното приложение, към LED стената и очилата за виртуална реалност на събитието в София беше успешно осъществен изцяло чрез 5G технология. Около 10000 души събра концертът на Гребната база в Пловдив, които се насладиха на живото шоу на Орлин Павлов, което беше на специална сцена върху плаващи понтони във водите на канала. Концертът също беше и сцена на снимките на финалната сцена на филма „Завръщане“, който е подкрепен от Теленор и в който участва и Орлин Павлов. Към Павлов на сцената се присъединиха някои от любимите музиканти на българската публика като Михаела Филева, Белослава, Любо Киров, Влади Ампов – Графа и Бобо. Живото излъчване на шоуто включваше и видео от няколко смартфона Huawei P30 Pro, които успешно осигуриха необходимото качество на картината в специфичните светлинни условия на концерта.

Излъчването на концерта беше част от практическите 5G тестове на Теленор, които се провеждат под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“. По време на първия 5G тест на Теленор в края на юли лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проведоха дистанционен преглед от София на пациент, който се намираше в Хасково. Вторият тест беше в сферата на менторството и в него шеф-готвач Андре Токев, който се намираше в Бургас, навигираше шестима хоби-готвачи, които приготвяха храна в кухнята на неговия ресторант в София.

Компанията планира да продължи тестовете си в следващите месеци, с което ще изследва възможносите на новото поколение мобилна технология. Тестовете са специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата.

Повече новини около 5G тестовете на Теленор, както и информация за предстоящите събития са налични тук.

Сподели
Предишна страницаАвтономни състезателни коли
Следваща страницаПовече независими сервизи за ремонт на iPhone
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.