Не бъдете толкова сигурни, че щом използвате скенерът за пръстови отпечатъци на своя смартфон, то телефонът ви и личните ви данни са в пълна безопастност. Инженери от Мичиганския университет показаха как тази защита може да бъде преодоляна само с помощта на обикновени материали – лист хартия и обикновен принтер.

Използвайки мастилено-струен принтер и електропроводимо мастило, учените са успели да принтират пръстови отпечатъци на хартия, която после бива отчетена от скенера като пръстът на притежателя. Техниката работи при голям брой смартфон модели, включително и Samsung Galaxy S6.

За да постигнат това, инженерите свалят пръстови отпечатъци от тялото на смартфона, обръщат ги хоризонтално и ги принтират на лист чрез съвсем обикновен принтер. Тъй като мастилото е проводимо, то се възприема от сензора като човешка кожа, който отключва смартфона, защото разпознава отпечатъка. Цялата операция отнема не повече от 15 минути.

Идеята на учените е да покажат къде технологията куца и да накарат повече разработчици да обърнат внимание на сигурността – изглежда сензорите за пръстови отпечатъци все пак не са чак толкова сигурни, колко сме си мислели до сега.