З

дравей, читателю. Чувстваш ли се самостоятелен и независим? Защото имаш работа и печелиш добри пари? Мислиш ли, че си най-добрият студент, ученик или началник? Имаш всичко, от което се нуждаеш, и си щастлив? Борил си се дълго и мъчително, за да имаш хубавия живот, за който винаги си мечтал. Създал си прекрасно семейство, нали? Имаш кола, апартамент и достатъчно средства, за да си спокоен? И точно защото мислиш, че си постигнал всичко това, се чувстваш на върха? Да, вероятно си горд със себе си, аз също съм горда с теб, че си постигнал твоите върхове, мечти и фантазии. Знам, че се чувстваш цял, пълен, доволен и спокоен. Знам, че се изкушаваш и да си купуваш някакви глезотийки, за да задоволиш измъчената си душичка от работа, от лошите неща в живота. Но нека ти кажа едно – има нещо много по-голямо, велико и всеобхватно от теб и от същността ти. Много повече знания, начинания и тайни, които ти не знаеш. Живял си, живееш и ще продължиш да живееш, без да предполагаш за тях, без да знаеш, че си ръководен от един кукловод. Казва ти се подсъзнателно, манипулиран си да правиш това, което ти си мислиш, че искаш да правиш. Странно, нали? Ти си една кукла на конци, част си от една огромна система, машина, ти си един работник. Работиш за „тях“ , не за себе си. Знаеш ли кои са? Илюминати, масони,  рептили, просветлени, магнати, босове, мафия, политици, министри, крале, кралици, лордове, барони, а може би някой твой познат? Не знаеш, няма как да знаеш, ти не си част от ложата им, ще останеш „сляп“ за техния свят и неизвестен за тях. Аз обаче ще ти разкажа за тях. Малко, но достатъчно, за да бъдеш подготвен и за да разбереш къде се намираш и за какво служиш.

Има толкова много написани и ненаписани истории за илюминатите. Говорим за световно господство, за една управляваща класа, която държи развитието на света в ръцете си. Те решават какво ще е бъдещето ни, те казват кое как трябва да бъде.  Тази статия е посветена на тях. Кои са те? Виждаме ли ги по улиците? Какво правят? Защо се наричат така? Каква е мисията им? Добри или лоши са те? Продължете да четете надолу, ако любопитството ви е нестихващо.

ВИЖ ОЩЕ: ГОЛЕМИЯТ ГРАД: ЗА ДА СИ УСПЕШЕН, ТИ ТРЯБВАТ 95% РАБОТА И 5% ТАЛАНТ

Същността на думата „илюминати“ трябва да бъде обяснена, преди да преминем нататък, защото дава най-точното, кратко и ясно обяснение за тях. Знаете ли какво крие в смисъла си тази дума, това съществително, то ще ви бъде една идея по-ясно какви са те. Думата произлиза от латински и означава „просветлени, озарени“. Началото и основаването на това общество се намира в 18-ти век в Инглощад (Германия). Името Адам Вайсхаупт трябва да остане в съзнанието ви и когато го чуете, да знаете, че на него  „благодарим“ за съществуването на това общество. Той е известен и начетен човек за времето, в което живее, философ и професор по канонично право. Не е безизвестен фактът, че преди това е бил част от йезуитите. Възпитан в тяхната традиция, много от техните уроци той е пренесъл и в „илюминатите“ и всъщност в основата на илюминатските учения са тези на йезуитите. Първоначално тайното общество е носело името „Съюзът на перфектибилистите“, или преведено от немски – на тези, които са били способни на съвършенство. Не е учудващ и символът им – бухалът на Минерва, който олицетворява мъдростта. Орденът е създаден с цел противопоставяне на масоните и на Розенкройцерите. Идеята на Вайсхаупт е тясно свързана с Просвещението и потискането силите на другите ордени, съществуващи по това време, тъй като влиянието им рязко нараства през този век. И ако трябва да съм честна, в началото идеята на „Илюминати“ е била донякъде благородна. Не само просвещаване на личността, ами достигане на висшата мъдрост, до премахване на класовото общество, премахване на едната шепа управляващи хора, дори са били привърженици на равенството между мъже и жени.

Илюминати – просветлени, озарени

Подкрепяли са всякакво революционно действие, Френската революция и последвалите я други такива се смятат за инициатива на илюминатите. Освен всичко това се говори, че са се борили срещу католическата църква, която по онова време е била водещ фактор в политиката. От началото си орденът претърпява както възходи, така и падения. Присъединяват се нови членове, наблюдават се преструктурирания на тайното общество и важен момент от историята на „Илюминати“ е появата на Адолф Книге. Той, заедно с Вайсхаупт, става управляващ на ордена. Налага промени в структурата по масонски модел. Училището за новаци има за цел да въведе неопитни членове в системата на ложите и тайните общества. Тази школа се състои от чиновете новак, минервал и илюминатус минор. В „класа на зидарите“ има чиновете чирак, калфа, майстор, илюминатус мажор и илюминатус регенс. За най-висш на ордена е замислен т.нар. „клас на мистерията“, в която фигурират позициите свещеник, регент, магус и рекс.  Според самия Васхаупт, Книге помага на обществото им да се развие до тази степен, в която продължава да съществува и до днес. Скришом, разбира се. И с този си подем те получават доста почитатели, ако може да се ползва тази дума тук. Привличат дори масони, които искат да се включат в ордена им, набират все повече власт и сили. Но както можете да предположите, няма как да съществуват двама лидери едновременно, на едно място, по едно и също време. Двамата управляващи ордена Книге и Вайсхаупт започват да имат някои доста големи различия помежду си, които в един момент ескалират и е необходимо да бъде свикан съвет за разрешаване на конфликтите им.  Постепенно орденът започва да приближава към своя край – възможно е било да се разпадне заради борбата на интереси между двамата лидери. Започват и заплахи, че ще бъдат предадени и разкрити пред масоните и розенкройцерите. В последствие и двамата се отказват от постовете и се назначава нов водач. Целият този „екшън“ сред илюминатските среди разнася слухове до баварските власти и след няколко години те забраняват всички общества, които съществуват без разрешение от властта.  До ден днешен обаче няма официален документ, който да доказва забраната на ордена и неговия сигурен край.

Но да се върнем на самата им идеология. Споменах, че основната цел е просвещението, а чрез него и перфекционализирането на света. Във времето, в което се заражда това общество, се развиват идеи за модернизация, отхвърляне на старото статукво. Което дава много храна за размисъл, много идеи за промяна. Илюминатите се стремят към независимостта на отделния индивид. Към свободния индивид, към бездържавност, а при липса на държава няма да има и деспотизъм. Именно след като човек е научен, просветлен, перфекционализиран, той ще може да бъде господар на себе си и няма да има нужда да бъде управляван. Вече няма да е поданик нито на църквата, нито на владетеля. Създаване на общество без църква и „цар“ – това е в основата на тайното общество. Или иначе казано, либертарна утопия. В един момент се поставя следният въпрос: „Да бъде ли премахната държавата, или да бъде управлявана само и единствено от илюминатите, тъй като те са тези, които имат познанието и са просветлените?“ Ако питате мен, няма човек, който да не се полакоми от властта и шанса да има света в ръцете си, с колкото и мирни идеи да е започнал.

Другата страна на движението – природни бедствия, революции, въстания и сътресения в политическия живот

Съществуват много конспиративни теории, на илюминатите се приписват много природни бедствия, революции, въстания и сътресения в политическия живот. Това е другата страна на движението. Никога няма само една страна, както знаете, монетата е с две. В този ред на мисли, за илюминатите се смята, че следват вавилонския мистицизъм и тези, които членуват там, разбират тайните на човешката сетивност, намират своето „трето око“.  Говори се за сатанински ритуали, извършващи се на скришни места посред нощ, на които никой не е бил свидетел, освен членовете. Те са в следствие на демоничните и окултни принципи, стоящи в основата на обществото им. На тях се приписва и промиването на мозъците на всички присъединили се членове и налагането на агностицизма. Агностичният спиритизъм се смята за учението, което дава „достъп“ до природните тайни и закони. Чрез него по мистичен път се стига до властта и енергията, идващи от природата. Не на последно място, цел на Илюминатите е световното господство чрез по-горе споменатите премахване на държавността, революции и ликвидиране на християнството. Някои философи дават следните определения на „политиката“ на Вайсхаупт: премахване на семейството, частната собственост, патриотизма, религията и мирното управление. Но това не значи ли погубване на света?

Независимо от положителните и отрицателните страни при създаването на ордена, факт е, че в наши дни „илюминати“ носи лошо послание. Олицетворявано е от „всевиждащото око“, което се намира на гърба на банкнотата от един долар. От триъгълните форми, които виждаме навсякъде. Илюминатите са по цялото земно кълбо и остават скрити от нас, въпреки че не са вече „тайно общество“, както е било през 18-ти век, защото са тема, която масово се обсъжда.

Знаем за тяхното съществуване, но нищо повече

Дори и да знаем за тяхното съществуване сега, не знаем какви са средствата, с които си служат за постигане на целите си, дори не знаем конкретните им цели.  Дали действително се стремят към световно господство и създаването на една обща империя на всички раси и държави? Дали кроят някакви пъклени и зловещи планове? Дали насилието и убийствата са ежедневните им дейности? Да, вярно е, че съществуват такива теории, но именно защото са само теории не мога да кажа „да, това са те“. Винаги ще има разсъждения върху това, винаги ще излизат нови становища, нови конспирации, заговори или умишлени убийства, с цел премахване на противника. Ако искате да видите със собствените си очи част от техния свят, то може да посетите улица „Терезиенщрасе“ 23 в Инглощад, където все още седи паметната им плочка. На това място са се състояли тайните им сбирки.

Обичам фразата :“Истината е някъде там.“ И сега ще завърша с нея. Нямаме достатъчно доказателства, за да дадем заключение, предполагам, че няма и да имаме, освен ако не сме част от тяхното общество. Ако пък бяхме част от него, нямаше да можем на всеослушание да говорим за „съкровените им тайни“. Или си с тях, или си против тях. Търсете, четете, проучвайте, но няма да стигнете до „истинската“ истина.

 

Начална снимка: knowledgehi