През последните години наблюдаваме нарастване на развитието и използването на социалните мрежи. Някои като Tuenti или MySpace приключиха, което доведе до увеличаване на славата на платформи като TikTok, Instagram, Twitter, Facebook или LinkedIn.

Социалните мрежи могат да бъдат много полезен инструмент за обществото, тъй като ни свързват и укрепват социалните взаимоотношения, освен че ни предоставят ценна информация за ежедневието. Те обаче имат и двойно предимство, тъй като могат да имат отрицателно въздействие върху психичното ни здраве, като влияят върху увеличаването на развитието на психични разстройства като депресия, тревожност, пристрастяване и хранителни разстройства.
В

тази статия ще разгледаме както положителните, така и отрицателните аспекти на тези нови платформи, като подчертаваме важността на отговорното им използване, за да се грижим за нашето физическо и психическо здраве.

Социалните мрежи и системата за възнаграждение на мозъка

„Изключването от социалните мрежи намалява удовлетворението от живота според проучване“

Въпреки че социалните мрежи имат отрицателен компонент, същото има и преустановяването на използването им, откривайки намаляване на удовлетворението от живота на хората, които са спрели да използват тези платформи за една седмица.

Защо това се случва? Вредно ли е тогава изоставянето на социалните мрежи?

Както при други пристрастяващи поведения, използването на социални мрежи създава стимул в центъра за възнаграждение на нашия мозък. Когато се изложим на съдържанието на тези платформи, се освобождава голямо количество допамин, невротрансмитер, свързан с мотивацията, удоволствието и удовлетворението. Въпреки че този невротрансмитер се освобождава, когато извършваме приятни ежедневни дейности (слушане на музика, спортуване, интимни връзки, прекарване на време на открито, прекарване на време с любимите ни хора, постигане на целите ни и т.н.), той също се освобождава, когато консумираме съдържание в социалните мрежи. Въпреки това, освобождаването на допамин, което се случва при тези дейности, се различава в няколко аспекта:

Ритъм и новост

Социалните медии, особено Instagram, TikTok и YouTube Shorts, са стратегически проектирани да доставят голямо количество информация за кратък период от време. Постоянната новост и бързото темпо стимулират освобождаването на допамин, като поддържат вниманието и осигуряват постоянни награди. От друга страна, дейности като разходка сред природата или смях с приятели не ни предлагат същата интензивност на нови и възнаграждаващи стимули за толкова кратък период от време.

Социално взаимодействие и валидиране

„Харесванията“ и коментарите, които получаваме чрез социалните мрежи, активират системата за възнаграждение на мозъка и следователно предизвикват увеличаване на освобождаването на допамин. Въпреки че междуличностните отношения „в плътта“ също могат да ни осигурят възнаграждаващи социални преживявания, тези платформи ни го предлагат незабавно и постоянно, генерирайки зависимост от това социално одобрение и валидиране, което не намираме в такава степен извън тях.

Непредсказуеми награди

Социалните мрежи ни предлагат усещане за приятна изненада и несигурност, без да знаем какво точно съдържание ще открием в следващата публикация. С този механизъм създателите на тези платформи ни карат да искаме още и още през цялото време, без да ни изморяват или отегчават. Тези непредсказуеми награди имат по-пристрастяващ компонент от предвидимите награди, които откриваме в дейности като гледане на залез, игра на любимия ни спорт или разходки из планините, където обикновено ходим редовно.

Стратегии за създаване на пристрастяване

Както вече споменахме, разработчиците на тези платформи са работили щателно, за да създадат стратегии, които създават зависимост у потребителите. Социалните медии са предназначени да поддържат хората пристрастени и ангажирани с платформите, както и да произвеждат емоционални реакции, които също могат да допринесат за развитието на пристрастяващо поведение. За разлика от това, естествените дейности, които влияят на мозъчната система за възнаграждение, нямат цялата тази стратегия зад себе си, нито имат този потенциал за пристрастяване, така че не генерират същата интензивност на отговор в нашия мозък. Интересен факт е, че наскоро компанията Meta (собственик на Facebook и Instagram) беше съдена в Съединените щати за съзнателно насърчаване на пристрастяващата и натрапчива употреба на социалните мрежи сред младите хора.

В обобщение, разликите, които открихме между освобождаването на допамин в приятни ежедневни дейности и при използването на социалните мрежи, могат да бъдат свързани с количеството и естеството на наградите, взаимодействието и социалното валидиране, честотата на стимулиране и изненадата и непредсказуемостта на награди. Тези платформи са щателно проектирани да бъдат приятни, ангажиращи и стимулиращи. Колкото повече ги използваме, толкова повече печалби имат разработчиците им.

Ако те са толкова пристрастяващи, защо изоставянето на употребата им може да бъде отрицателно?

На първо място, трябва да уточним, че спирането на употребата им не е негативно, но може да предизвика някои негативни ефекти. Като цяло обаче целта е положителна.
Както всяка друга зависимост или пристрастяване, когато хората спрат да използват социални мрежи, може да се появят симптоми на абстиненция. Например,ограничаването на социалните мрежи може да доведе до известно намаляване на положителните емоции.

Симптоми, които се проявяват при абстиненция от социалните мрежи

Симптомите, които се появяват при въздържание от социалните мрежи, не са същите като при пристрастяване към кокаин или други вещества, но могат да бъдат много сериозни:

 1. Раздразнителност, чувство на неудовлетвореност и/или лошо настроение.
 2. Внезапни промени в настроението.
 3. Стрес, нервност и безпокойство от пропускане на това, което има в интернет.
 4. Проблеми със съня.
 5. Трудно фокусиране.
 6. Постоянни мисли за социалните мрежи или съдържанието в тях.

Както виждаме, когато спрем да използваме социални мрежи, можем да изпитаме неблагоприятни симптоми, тъй като преди това сме създали зависимост от тези платформи или устройства.

Положителни ефекти от дигиталната детоксикация

Но положителните ефекти, които изоставянето на социалните мрежи има върху нас, са много по-големи. Ако имаме зависимост от тези платформи, спирането им може да ни осигури следните предимства:

 • Подобрява качеството на междуличностните отношения, увеличавайки връзките „от плът и кръв“, задълбочавайки връзките и изграждайки по-силни и по-здрави взаимоотношения.
 • Подобряване на качеството и количеството на съня. Обикновено хората, които са зависими от социалните мрежи, са склонни да ги използват преди заспиване, като по този начин се отразява на циркадния ритъм. Когато това поведение се промени с друго, като например слушане на музика или четене преди сън, качеството на съня се подобрява значително, като също така се подобрява цялостното психическо и физическо здраве.
 • Намаляване на риска от развитие на хранително разстройство. Социалните мрежи са пронизани със съдържание, свързано с диетата и културата на слабост, рекламиращи много слаби или много мускулести тела, повечето от които постигнати чрез приложения като Photoshop. По-младото население е склонно да следва хора с този идеален профил на красота, генерирайки недоволство от себе си поради постоянно сравнение и ежедневно излагане на недостижим идеал за красота. Когато спрат да се излагат на това съдържание, препратките им се променят и това вредно сравнение, което засяга толкова много юноши днес, намалява. Те се учат да ценят себе си, без да зависят от онлайн одобрението, което допринася за по-голямо самочувствие.
 • Повече свободно време, което да посветите на хобита, приятелства, семейство и други дейности за обогатяване и личностно израстване.
  Повишено академично и професионално представяне.
 • По-голяма поверителност. Изоставянето на социалните мрежи води до по-голяма поверителност за хората, тъй като, като не споделят постоянно подробности от живота си, може да се постигне известна степен на анонимност и излагането на рискове, свързани с поверителността, може да бъде намалено.

Следователно можем да заключим, че въпреки че изоставянето на използването на социални мрежи може да причини някои негативни ефекти, типични за синдрома на отнемане, тези ефекти ще останат в краткосрочен план. Междувременно човекът ще изпита многобройни благоприятни ефекти и ще повиши нивото на физическо и психическо здраве.

В много случаи хората не са в състояние да намалят употребата или да я изоставят сами. В тези случаи е препоръчително да отидете при специалист, който да ни придружи в процеса, като ни предложи инструменти и ни напътства, за да постигнем състояние на пълно благополучие.

В Терапевтичен център Бенну работят психотерапевти, специализирани в зависимости от вещества, поведенчески зависимости (като социални мрежи), тревожност, травма, хранителни разстройства, депресия и двойна патология. Ако вие или някой около вас проявява симптоми на зависимост от социалните мрежи, не се колебайте да се свържете с терапевтичен център Бенну.

Сподели
Предишна страницаБорбата със замърсяването затопля земята по-бързо
Следваща страницаGoogle Pixel 9 ще използва дисплея на iPhone 16 Pro
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.