ВНИМАНИЕ! До всички потребители на Mac OS X – 9to5mac докладват за първия вирус от тип ransomware, предназначен за операционната система на Apple. Той се разпространява чрез ъпдейт към версия 2.90 на BitTorrent клиента Transmission.

Зловредният софтуер KeyRanger се скрива в системата като процес на име „kernel_service“. Три дни след попадането му в системата, той заключва диска на потребителя и забранява достъп до абсолютно всички файлове. Целта е въпросния потребител да заплати откуп на хакерите в замяна на достъп до системата си. Специалисти съветват въпросния откуп да не бъде заплащан, тъй като това стимулира престъпниците към още опасни действия.

Ако използвате програмата Transmission, можете да проверите своята версия. Освен това, използвайки Activity Monitor можете да проверите за процес на име „kernel_service“. Ако намерите такъв – спрете го. Освен това, в системата ви може да има и файлове, които трябва да изтриете. За по-подробна информация, погледнете доклада на Palo Alto Networks.

Apple са задействали процес по изтриване на достъпа на софтуера до системата, така че приложението да не може да се ъпдейтне. Другият начин за спасяване от проблема е да ъпдейтнете Transmission до версия 2.92, която разработващата компания Transmission Project е пуснала (вижте сайта им за повече информация). Ако все пак още имате притеснения, още един съвет е да върнете бекъп на OS X системата до версия преди направен ъпдейт на Transmission до опасната 2.90.

Transmission е приложение, което се използва и от много Linux потребители, но за проблем при тази операционна система към момента няма информация. При Ubuntu последната версия на BitTorrent клиента е 2.84.