Светът каза последно сбогом на една от най-невероятните творчески личности, раждали се някога. Английският актьор Сър Кристофър Лий е починал в неделя, 7-и юни, в болница в Лондон, на 93 годишна възраст. Това потвърди съпругата му Брижит вчера. Закъснението на новината се дължи на лично нейното желание първо до бъдат уведомени всички близки преди да бъде разгласено из медиите.

Легендарният актьор е познат на всички нас като живо въплащение на всяка една своя роля – Граф Дуку във вселената на “Междузвездни войни” (Star Wars); белият магьосник Саруман от сагата “Властелинът на пръстените” (Lord of the Rings) и една от най-великите му роли – тази на злия граф Дракула през далечната 1958 година, която по величие стои редом до първата кино поява на литературния герой, изигран от Бела Лугоси през 1931 г.. Лий се появява дори и в един филм за Джеймс Бонд – “Мъжът със златния пистолет” (The Man with the Golden Gun), където играе лошият Скараманга. Според него самия най-добрият му филм е “Плетеният човек” (The Wicker Man) – хорър филм от Великобритания, излязъл през 1973 година. Списъкът му с работа в киното включва повече от 200 роли.

През 2009 година Кристофър Лий получава рицарско звание за своите заслуги в драматургията и благотворителността. Актьорската му кариера продължава цели 69 години. Той е смятал, че не може да се пенсионира и играе до самия край. Една от последните му роли е на Саруман в третия филм “Хобит” (The Hobbit), където е на 92 години. Лий беше и единственият от всички актьори във “Властелинът на пръстените”, който се е срещал на живо с автора на книгата Дж. Р. Р. Толкин.

Сър Кристофър Лий обаче не бе само актьор. През последните години от живота си той започва да се занимава и с музика, като става най-възрастният активен певец и музикант. Лий издава общо четири албума в стил рок опера, един от които е с кавъри. И да, той е бил и военен. Част от специалните единци SAS на Английската армия, както е и участвал доброволно във финландската армия по време на Втората световна война.

По-долу можете да видите последното видео съобщение на Сър Кристофър Лий в неговия YouTube профил, което е изключително стоплящо. Нека си спомним за него с почит и да изгледаме някой негов филм тези дни.

Почивай в мир, Сър Кристофър Лий!

 

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS