iPhone 6 camera lens

Всички харесваме идеята смартфонът ни да има хубава камера. Но какво ще кажете да имате под ръка устройство, което има толкова добри фокус и приближение, че да можете да виждате отделни клетки? Е, такова съществува в лицето на сканиращия електронен микроскоп (scanning electron microscope, или SEM), но един такъв струва има-няма един милион щатски долара.

Учените от Мичиганския технически университет и Университета Уошингтън в Сейнт Луис смятат, че текущите им разработки могат да доведат до създаването на т.н. „перфектна леща“. Такова устройство е предложено още преди 15 години, но технологични пречки досега не позволяваха изработването му. Учените вече смятат, че са напреднали в изследванията достатъчно и могат да изобретят такава леща, която ще бъде и толкова евтина, че ще може да бъде поставяна в камерите на бъдещи смартфони.

Устройството на лещата се състои в това, че тя трябва да бъде направена от метаматериали – вещества, които се преработват по начин, който да им позволи да си взаимодействат със средата по различен начин. В случая лещата не трябва да е от стъкло, а от сребро. То се преработва на нано ниво така, че да може да пропуска светлина, а не да я отразява. „Перфектната леща“ има за цел да пропуска светлината на 100%, без да поглъща части от нея и така да губи фокус. Теоретично погледнато няма лимит за това колко малки обекти могат да се наблюдават с такава леща. Можете да държите смартфон с мощта на електронен микроскоп в ръцете си.

Само си представете, изработвайки такава леща, всичко ще се промени. Това ще доведе до по-евтини научни и дори медицински уреди, по-добри фотоапарати и лесен достъп до света на науката от страна на обикновените любознателни хора. Чакаме с нетърпение!

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS