Google обикновено пускат новите версии на Android заедно с новия Nexus, но тази година развалиха дългогодишната си традиция. Android 7.0 Nougat официално излиза днес по цял свят. Актуализацията на операционната система ще бъде достъпна за всеки, който използва Nexus 6P, Nexus 5X, смартфоните Nexus 6 и Nexus 9, както и таблетите – Pixel C. Nougat ще го има и на Nexus Player set-top box и на телефона – General Mobile 4G Android One.

Ако досега сте използвали бета версията на Android 7.0, няма да забележите кой знае какви промени. Очевидно Google през май месец са пуснали много стабилна бета версия, която да послужи за шаблон, доста близък до оригиналната версия, излизаща днес.

Новите черти на Nougat не ни изненадват много, но новата операционна система, определено си заслужава един поглед. Вероятно двете най-драстични промени за потребителите са известията и новият мултифункционален режим. Известията вече са групирани, чрез приложение в нотификационното табло – може да дръпнете надолу всяко отделение, за да видите пълния списък с известия от даденото разпределение. Може също да отговаряте директно през нотификациите, нещо което iOS има доста отдавна.

Новото в мултифункционалния режим е, това че вече можете да управлявате две приложения едновременно едно до друго, точно както на iPad, когато излезе iOS 9. Най-вероятно тази новост ще бъде най-полезна, когато я използвате на таблети като Pixel C, но, разбира се, работи и на смартфоните и то доста успешно.

Multi_Window_6P.jpg

Nougat има и няколко малки цаки, които правят работата с операционната система по-лесна и сякаш по-персонална за всеки един неин потребител. Падащото меню може вече да бъде персонализирано така, че да включва бърз достъп до най-често използваните от вас неща. Двойното натискане на мултитаскинг бутона ще ви превключва между последните две приложения, които сте използвали.

Quick_Settings_Expanded_6Pd.jpg

Режимът Doze (режим за пестене на батерия), който бе представен миналата година в Android Marshmallow, също е бил подобрен. Въпросният Doze преди пускаше телефона в режим – пестене на енергия, когато екранът е изключен и устройството е неподвижно. Сега обаче е достатъчно умен, за да стои в „пестене на енергия“ дори, когато се движите, да речем, когато смартфона ви е в джоба, или в чантата.

Друга интересна черта на Android 7.0 е начина, по който ще се актуализира софтуерът. Ако имате ново устройство на Android с Nougat, актуализациите ще се инсталират на заден план и ще тръгват, когато рестартирате телефона си. Тоест вече не е необходимо да чакате да се инсталира софтуера, без да можете да ползвате смартфона. Изглежда обаче това ще важи само за най-новите устройства. Сегашните Nexus ще имат доста по-бърз софтуерен ъпдейт, но той ще се случва по стария начин – когато телефона се рестартира и е недостъпен за ползване по време на инсталация.

New_Emoji

И накрая, но не на последно място – Nougat пристига със 72 нови емотикони. Така че се захващайте с чатенето! Има още много свойства, които ще откриете в Android 7.0, но може би споменатите са тези, които бъдещите ползватели ще искат най-много да тестват, веднага щом ъпдейтът пристигне за техния телефон.

2 Коментари

  1. „можете да управлявате две приложения едновременно едно до друго, точно както на iPad“

    – Не разбирам защо асоциацията е с iPad а не с Galaxy. При Samsung телефоните тази функция е налична много преди излизането на iOS9.

  2. Защото предполагам автора на статията е от ябълковата секта 😉

Comments are closed.