Европейският парламент във вторник прие закон за новия пакет за телекомуникации, според който от 15 юни 2017 г. ще отпадат таксите за роуминг в рамките на ЕС.

От 30 април 2016 г. пък добавените към стандартната цена такси за роуминг не трябва да надвишават:

  • 0,05 евроцента на минута за обаждания
  • 0,02 евроцента за SMS
  • 0,05 евроцента на MB интернет

В изявление на Европейския парламент също така се казва, че максималните такси за приемане на обаждания ще бъдат определени по-късно тази година, като те трябва да са много по-ниски от тези за обаждане.

Европейският парламент предвижда, в случай че мобилните оператори успеят да докажат, че няма как да възставновят разходите и новите правила се отразяват неблагоприятно на местния пазар, регулаторният орган в съответната страна да може да определи минимални такси за покриването им, като има правото да ги променя или отхвърля.

За защита от “постоянен роуминг” ще може да се въведе такса в малък размер, която съответно трябва да е по-ниска от сегашния максимален праг. Всички подробности за това ще бъдат определени от Комисията и телекомуникационните регулатори, съобщава Европейският парламент.

Според новия регламент доставчиците на услуги за достъп до интернет са задължени да разглеждат еднакво целия трафик, т.е. не трябва да има блокиране или забавяне достъпа до съдържание, приложения или услуги, независимо от подателя и получателя, обяви Европейският парламент. Изключение се допуска само при съдебна заповед, защита от претоварване на мрежата и борба с кибератаки.

На потребителите трябва ясно да се обясни каква скорост на сваляне и качване ще получат с подписания договор, а при наличие на голямо несъответствие може да се прекрати договора или да се дължат компенсации.